Pe piata muncii din Romania exista discriminare, in special fata de categoriile vulnerabile, cum ar fi tineri sub 25 de ani, romi, femei si persoane cu varsta peste 40 de ani sau cu dizabilitati, a declarat, joi, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, referindu-se la concluziile unui proiect finantat din fonduri europene.
"Categoric, exista discriminare pe piata muncii din Romania, iar acest lucru este dovedit si de studiul prezentat astazi (joi - n.r). Exista inca anagajatori care nu cunoasc toata legislatia, care refuza sa angajeze romi sau tineri absolventi, motivand ca nu au experienta. (...) Åžtiam ca exista discriminare, cercetarea ne arata insa concret unde este si cat de mare e discriminarea pe piata muncii din Romania", a spus ministrul Muncii.
Potrivit unora dintre rezultatele proiectului "Egalitate la angajare si la locul de munca", nivelul perceput al discriminarii este semnificativ mai mic in randul angajatilor din companiile private, cel mai mare nivel perceput al discriminarii pe piata muncii si la locul de munca este in randul angajatilor din institutiile publice.
Profesorul universitar Marian Preda, managerul proiectului, a aratat ca angajatii care au trecut (in timp) prin situatii de discriminare considera ca au fost tratati incorect ca urmare a apartenentei lor la una dintre urmatoarele categorii: femei, persoane cu varste de peste 40 de ani sau cu varste sub 25 de ani, dar si pentru ca au "optiuni politice diferite de cele ale sefului".
Totodata, aproape jumatate dintre angajatii intervievati (47%) au sustinut ca au intampinat probleme legate de programul de munca, iar peste o treime (36%) au avut probleme legate de salariu.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
Ministrul Muncii a apreciat ca rezultatele cercetarilor sociologice, in general, inclusiv cea de fata finantata din fonduri europene, au importanta si valoare practica, deoarece vin in sprijinul fundamentarii politicilor publice de resurse umane.
"Eu cred ca sindicatele, in calitatea lor de reprezentanti ai salariatilor, au rolul de a prezenta asemenea rezultate si de a-i instrui pe salariatii din institutiile publice. Institutiile publice sunt, nu pe o lista neagra, ci pe una a exemplelor negative. Din acest studiu rezulta ca angajatii de la stat sunt discriminati. Nu trebuie sa ramanem pasivi. Avem aceasta radiografie (a discriminarii pe piata muncii - nr) si trebuie sa o folosim in comisiile de dialog social si in departamentele de resurse umane din fiecare institutie publica", a declarat Sulfina Barbu.
Proiectul "Egalitate la angajare si la locul de munca - Campanie de informare si constientizare in vederea schimbarii atitudinii sociale si a stereotipurilor la angajare si la locul de munca" este finantat de Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU) cu suma de 7,527 milioane de lei. Initiatorul si coordonatorul proiectului este Universitatea din Bucuresti ai carei parteneri sunt Grupul de Economie Aplicata (GEA), Universitatea
Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea A. I. Cuza din Iasi, Agentia pentru Dezvoltare Comunitara "Impreuna" si Blocul National Sindical (BNS). Obiectivul proiectului l-a reprezentat realizarea unui studiu sociologic cantitativ privind incluziunea sociala si piata muncii.