Pana in prezent, potrivit comunicatului din partea Comisiei Europene, Marea Britanie nu a oferit niciun semn ca ar intentiona sa mentina restrictiile la libera circulatie a muncitorilor din Bulgaria si Romania dupa 31 decembrie 2013.
Comisia a refuzat pana in prezent sa comenteze petitia online anti-migratie lansata saptamana trecuta de Daily Express, dar a precizat care ar fi efectele mentinerii restrictiilor de pe piata muncii dupa expirarea perioadei tranzitorii de sapte ani prevazute de tratatele de aderare a Romaniei si Bulgariei.
Potrivit sursei citate, restrictiile de piata muncii care exista intr-un numar de noua state membre vor lua sfarsit la 31 decembrie 2013, iar din prima zi a anului viitor muncitorii romani si bulgari vor beneficia pe deplin de legislatia UE privind libertatea de circulatie a lucratorii la fel ca si ceilalti cetateni UE.
"Dupa aceasta data nu exista pentru un stat membru posibilitatea de a mentine sau de a reintroduce masuri pentru restrictionarea accesului romanilor si bulgarilor la piata sa de munca in absenta unor tratate de aderare revizuite, ratificate de toate cele 28 de state membre", a declarat Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.
Purtatorul de cuvant reitereaza faptul ca executivul comunitar a avut o pozitie ferma in favoarea garantarii dreptului fiecarui cetatean UE de a lucra fara restrictii in orice stat membru. "Statele membre au responsabilitatea de a garanta ca aceasta libertate este aplicata si sa dea dovada de fermitate fata de orice incercari de a submina aceasta libertate fundamentala", a subliniat Todd.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
"CE nu a primit nici un semn de la Marea Britanie ca aceasta intentioneaza sa mentina restrictiile la libertatea de miscare a muncitorilor din Bulgaria si Romania dupa 31 decembrie 2013. Daca acest lucru s-ar intampla, o astfel de masura ar incalca Tratatele, iar CE ar deschide o procedura de infringement", a mai precizat purtatorul de cuvant al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.
Sursa: Agerpres