PFA cu norma de venit si angajat cu contract de munca. Contributii sociale datorate

17 Decembrie 2012
17 Decembrie 2012
PFAcontributiinorma de venitpersoana fizica autorizatacontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unui PFA cu norma de venit pentru a stabili care sunt obligatiile privind asigurarile sociale obligatorii incepand cu data de 1 iulie 2012. Se face mentiunea ca PFA-ul in cauza a devenit de la 15 iulie 2012 si angajat cu contract individual de munca.

Solutia consultantului:

In conformitate cu prevederile art. 29221 alin. 1 lit. c) Cod fiscal persoana fizica cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice (inclusiv cele supuse impunerii pe baza de norma de venit) are calitatea de contribuabil la sistemele publice de pensii si de asigurari sociale de sanatate.

Daca acea persoana obtine si venituri de natura salariala, avand déjà calitatea de asigurat in sistemul public de pensii(art. 6 alin. 1 pct. 1 lit. a din Legea nr. 263/2010 ) ea nu mai datoreaza contributia de asigurari sociale - CAS pentru pensii -, in conformitate cu art. 29221 alin. 2 Cod fiscal.

In schimb, datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate in baza prevederilor art. 29623 alin. 3 Cod fiscal, conform carora persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I din Titlul IX2 Cod fiscal (adica venituri din salarii - 2963 lit. a Cod fiscal ), dar si venituri de natura celor metionate la art. 29621 alin. 1 lit. a-d, g si h din Codul fiscal (adica venituri in calitate de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice - art. 29221 alin. 1 lit. c Cod fiscal ) datoreaza CASS asupra tuturor acestor venituri.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este  data de valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia conform art. 29622 alin. 2 Cod fiscal . Contributia se datoreaza sub forma de plati anticipate, stabilite de organul fiscal pe baza normei de venit prin decizie de impunere, plata efectuandu-se trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, potrivit art. 29624 alin. 1, 2 si 4 Cod fiscal.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]