Vesti bune pentru tinerii care lucreaza in timpul facultatii sau sunt interni si au varste de pana la 26 de ani, avand in vedere o propunere recenta depusa la Senat, care are in vedere modificarea actualului Cod Fiscal.
Concret, tinerii mentionati mai sus ar putea fi scutiti de taxe salariale, daca proiectul de lege va trece de Parlament. Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 - Codul Fiscal are in vedere ca “persoanele fizice rezidente ce desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui contract de internship, in urma caruia obtin venituri cu titlu de salarii sau asimilate salariilor si care se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani”.
Proiectul de lege a fost intocmit de o serie de deputati si senatori USR, iar in
expunerea de motive se poate vedea ca:
"Se urmareste acordarea unor facilitati persoanelor fizice rezidente ce nu depasesc varsta de 26 de ani si care urmeaza cursuri universitare si care consta in exonerarea de la obligatia de plata a taxelor si contributiilor prevazute de Codul fiscal.
(...)
Acordarea acestui beneficiu tinerilor ce nu depasesc varsta de 26 de ani, care urmeaza concomitent cursuri universitare si sunt si remunerati in baza unui contract individual de munca sau a unui contract de intemship, ar reprezenta un mijloc de ajutorare a acestora la inceputul carierei si ar restabili increderea in organele si institutiile statului. Totodata, prin aceste modificari legislative se urmareste si pastrarea fortei de munca in tara.
Modificarile legislative sunt corelate atat cu alte prevederi ale Codului fiscal care instituie facilitati in sarcina persoanelor tinere, cat si cu dispozitiile art.499 alin. (3) din Codul civil, potrivit carora parintii sunt obligati sa-l intretina pe copilul devenit major, daca aceste se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani."
Tineri scutiti de la plata impozitului pe venit si CASS
In prezent, persoana ce realizeaza un venit brut minim pe economie de 2.550 lei, beneficiaza de un salariu net in suma de 1.524 lei. Modificarea legislativa propune scutirea tinerilor rezidenti ce nu depasesc varsta de 26 de ani, care urmeaza cursuri universitare si sunt angajati in munca sau presteaza activitati in baza unui contract de intemship, de la obligatia de plata a impozitului pe venit si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate.
Totodata, propunerea legislativa urmareste micsorarea cotei contributiei asigurarilor sociale, de la 25% la 10%. Astfel, in urma acestor modificari legislative, aplicand exemplul anterior indicat, angajatii care indeplinesc conditiile cumulativ prevazute de modificarea legislativa propusa, ar urma sa incaseze in mod efectiv suma de 2.295 lei si nu cea de 1.524 lei.
Momentan este vorba doar despre un proiect de lege care NU este inca in vigoare!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<