In cadrul acestor verificari a fost vizata depistarea persoanelor care lucrau la negru, potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, AGERPRES, de Inspectia Muncii.
"Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 29 ianuarie - 2 februarie 2018, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 596.559 de euro, adica 2.774.000 de lei. Au fost depistate 288 de persoane care lucrau la negru, dintre acestea 35 erau din judetul Arad, 32 din judetul Ialomita si 24 din judetul Cluj", este precizat in comunicat.
In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 1.827 de controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 2,52 milioane de lei, din care 2,32 milioane de lei pentru munca la negru, si au fost sanctionati 346 de angajatori.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 1.060 de controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 253.500 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 103 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 50 au avut loc in Bucuresti si 16 in judetul Cluj.
"Inspectia Muncii continua campania de constientizare care urmareste informarea si prevenirea angajatorilor. Actiunile inspectorilor de munca sunt legate de completarea si transmiterea in registrul general de evidenta a salariatilor a elementelor raportului de munca ca urmare a transferului contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. Insistam pentru cunoasterea si constientizarea beneficiilor muncii legale si asupra riscurilor la care se expun atat angajatii cat si angajatorii in cazurile de munca nedeclarata", mai precizeaza institutia.
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Diurna legala in Romania si in strainatate
Angajatorul este OBLIGAT sa completeze fisele de post ale lucratorilor cu atributii in domeniul SSM
Este de la sine inteles ca angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.
Chiar daca obligatiile lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu aduc atingere principiului responsabilitatii angajatorului, implementarea politicilor de securitate si sanatate in munca este realizata, pe principiul delegarii responsabilitatilor, prin angajatii societatii, adica de lucratorii desemnati a se ocupa cu activitatile de prevenire si protectie in firma.
Angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata...citeste mai multe despre SSM aici >>>
Sursa: Inspectia Muncii