O societate doreste sa incheie doua contracte de drepturi de autor cu doua persoane (studenta cu varsta sub 26 ani si o masteranda), plata veniturilor urmand sa se faca in doua transe. Ce inregistrari face angajatorul, ce taxe se retin si ce declaratii sunt obligatorii?
Raspunsul specialistului:
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara de platitor in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Persoana fizica are obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale in cota de 25% daca venitul brut estimat a se realiza in anul curent este in valoare cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara (art.148 alin. (2) din Codul fiscal)- 27600 lei in anul 2021.
Daca persoana fizica estimeaza venituri sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, plata contributiei de asigurari sociale este optionala.
La stabilirea acestei limite se iau in calcul toate veniturile din drepturi de autor realizate de persoana fizica inclusiv in baza altor contracte de drepturi de autor.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de persoana fizica care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice. Chiar daca venitul net anual este, spre exemplu, de 60.000 lei, contributia la sistemul de asigurari sociale anuala in cota de 25% se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara: 25% x 27600 lei = 6.900 lei in anul 2021 (art. 148 alin. (4) Cod fiscal).
Conform art. 170 alin. (2) din Codul fiscal, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
Astfel, in cazul contributiei la sistemul de sanatate se iau in calcul la stabilirea plafonului de 12 salarii minime nu doar veniturile din contractul de drepturi de autor ci si orice alte venituri din cele mai sus enumerate pe care le realizeaza persoana fizica.
Prin urmare, daca persoana in cauza estimeaza venituri din contractul de drepturi de autor si/sau orice alt tip de venit din cele mai sus enumerate care cumulate sunt in cuantum de cel putin 12 salarii minime brute tare, datoreaza contributia la sistemul de sanatate.
Contributia la sistemul de sanatate anuala in cota de 10%, se calculeaza la baza de calcul de 27.600 lei (27.600 lei x 10% = 2.700 lei) chiar daca venitul net anual este mai mare (art. 174 alin. (2) Cod fiscal.
Daca veniturile din drepturi de autor estimate de la firma sunt cel putin in suma de cel putin 12 salarii minime brute/an, se mentioneaza in contractul de drepturi de autor ca firma are calitatea de platitor de contributii sociale situatie in care firma declara contributiile sociale in formularul 112 alaturi de impozitul pe venit.
Daca persoana fizica estimeaza venituri cel putin in suma de cel putin 12 salarii minime brute/an dar veniturile estimate de la firma sunt sub acest nivel (diferenta o realizeaza la alt platitor), acesta declara contributiile sociale in declaratia unica.
Persoana fizica nu datoreaza contributii sociale pentru veniturile din drepturi de autor daca:
- realizează venituri din pensii;
- realizează venituri din salarii;
- veniturile sunt sub plafoanele mai sus mentionate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<