Venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Contract, declaratii si impozit

drepturi proprietate intelectualacontract drepturi de autor 2021impozit drepturi de autor
Venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Contract, declaratii si impozit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O societate doreste sa incheie doua contracte de drepturi de autor cu doua persoane (studenta cu varsta sub 26 ani si o masteranda), plata veniturilor urmand sa se faca in doua transe. Ce inregistrari face angajatorul, ce taxe se retin si ce declaratii sunt obligatorii?
 
Raspunsul specialistului:
 
Impozitul pe veniturile din drepturi de autor se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitor (firma) la momentul platii veniturilor ( baza legala : art. 72 alin. (2) din Codul fiscal).

Cititi si   Contract de drepturi de autor 2021. Declarare, impozit si contributii sociale
 
 
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara de platitor in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
Persoana fizica  are obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale in cota de 25% daca venitul brut estimat a se realiza in anul curent este in valoare cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara (art.148 alin. (2) din Codul fiscal)- 27600 lei in anul 2021.
 
Daca persoana fizica  estimeaza venituri sub nivelul de 12 salarii de baza minime brute pe tara, plata contributiei de asigurari sociale este optionala.
 
La stabilirea acestei limite se iau in calcul toate veniturile din drepturi de autor realizate de persoana fizica inclusiv in baza altor contracte de drepturi de autor.
 
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de persoana fizica care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice. Chiar daca venitul net anual este, spre exemplu, de 60.000 lei, contributia la sistemul de asigurari sociale anuala in cota de 25% se calculeaza la salariul de baza minim brut pe tara: 25% x 27600 lei = 6.900 lei in anul 2021 (art. 148 alin. (4) Cod fiscal).
Conform art. 170 alin. (2) din Codul fiscal, incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
 
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
 
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
 
e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
 
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
 
 
Astfel, in cazul contributiei la sistemul de sanatate se iau in calcul la stabilirea plafonului de 12 salarii minime nu doar veniturile din contractul de drepturi de autor ci si orice alte venituri din cele mai sus enumerate pe care le realizeaza persoana fizica.
Prin urmare, daca persoana in cauza estimeaza venituri din contractul de drepturi de autor si/sau orice alt tip de venit din cele mai sus enumerate care cumulate sunt in cuantum de cel putin 12 salarii minime brute tare, datoreaza contributia la sistemul de sanatate.
Contributia la sistemul de sanatate anuala in cota de 10%, se calculeaza la baza de calcul de 27.600 lei (27.600 lei x 10% = 2.700 lei) chiar daca venitul net anual este mai mare (art. 174 alin. (2) Cod fiscal.
 
Daca veniturile din drepturi de autor estimate de la firma sunt cel putin in suma de cel putin 12 salarii minime brute/an, se mentioneaza in contractul de drepturi de autor ca firma are calitatea de platitor de contributii sociale situatie in care firma declara contributiile sociale in formularul 112 alaturi de impozitul pe venit.
 
Daca persoana fizica estimeaza venituri cel putin in suma de cel putin 12 salarii minime brute/an dar veniturile estimate de la firma sunt sub acest nivel (diferenta o realizeaza la alt platitor), acesta declara contributiile sociale in declaratia unica.

Persoana fizica  nu datoreaza contributii sociale pentru veniturile din drepturi de autor daca:
- realizează venituri din pensii;
- realizează venituri din salarii;
- veniturile sunt sub plafoanele mai sus mentionate.
 
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi proprietate intelectualacontract drepturi de autor 2021impozit drepturi de autor

Data aparitiei: 24 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Contract, declaratii si impozit Nota: 2 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]