"In cadrul unei SC urmeaza a se colabora cu o persoana pe perioada nedeterminata in domeniul design vestimentar. Nu se doreste a fi angajata cu contract de munca. Cum se procedeza in acest caz? Ce tip de intelegere scrisa se incheie intre cele doua parti ? Ce formular se foloseste? Ce obligatii are societatea fata de Administratia financiara si Casa de pensii sau alte institutii , precum si alte aspecte ce intervin in aceasta situatie?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 4616
Raspunsul specialistului:
O activitate poate fi dependenta sau independenta. Activitatea dependenta va fi prestata in baza unui contract individual de munca. Activitatea independenta poate fi prestata de persoanele fizice autorizate.
Art. 6 alin. (1) din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, orice activitate economica desfasurata permanent, ocazional sau temporar in Romania de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale trebuie sa fie inregistrata si autorizata, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
Scapati de AMENZI URIASE urmand regulile de aur pentru procesul de angajare!
Evitati cele mai frecvente greseli! Va oferim "Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR" care include procedura completa la angajare si regulile referitoare la protectia datelor cu caracter personal, detalii AICI >>>
Pentru a stabili daca activitatea este independenta trebuie sa fie analizat daca cel putin 4 dintre urmatoarele criterii sunt indeplinite:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;
Daca sunt indeplinite cel putin 4 dintre aceste criterii, activitatea poate fi prestata de persoane fizice autorizate.
Prin urmare, se va lua fiecare criteriu in parte si se va verifica daca este indeplinit. Daca nu se gasesc cel putin 4 criterii, activitatea nu poate fi prestata in calitate de persoana fizica autorizata ci se va incheia contract individual de munca.
Nu are relevanta dorinta angajatorului in conditiile in care activitatea este una dependenta. Astfel, daca activitatea este dependenta angajatorul are obligatia sa incheie contract individual de munca.
De asemenea, in situatia unei activitati independente nu putem sa recomandam incheierea unui contract de prestari servicii cu o persoana neautorizata. Aceste contracte se incheie pentru activitati ocazionale, intamplatoare.
Activitatea independenta trebuie sa fie autorizata astfel incat persoanele fizice sa desfasoare activitatea independenta in calitate de persoane fizice autorizate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<