O companie doreste sa aduca cateva persoane pentru a presta activitate de Intership (stagiu de practica). Acestia nu au pretentia sa fie platiti, vor doar sa invete si sa capete experienta. Este legal un acord intre firma si persoanele respective, prin care sa declare ca nu au nicio pretentie salariala? Trebuie facuta inregistrarea in Revisal pentru aceste persoane?
Solutia specialistului:
Activitatea de practica este reglementata de Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor. Astfel, activitatea de practica se refera la elevi si studenti, calitati care nu sunt intrunite in situatia expusa.
Conform art. 4 alin. (1) din acest act normativ, practica elevilor si studentilor se organizeaza si se desfasoara pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica.
Organizatorul de practica este, potrivit art. 3, unitatea sau institutia de invatamant preuniversitar, respectiv universitar, care desfasoara activitati instructiv-educative si formative iar partenerul de practica este o societate comerciala, o institutie centrala ori locala sau orice alta persoana juridica ce desfasoara o activitate in corelatie cu specializarile cuprinse in nomenclatorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si care poate participa la procesul de instruire practica a studentilor si elevilor.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In consecinta, activitatea de practica poate fi desfasurata in baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica.
Rezulta, asadar, ca situatia expusa nu se poate incadra in notiunea de practica asa cum este ea reglementata de Legea nr. 258/2007.
In ceea ce priveste formarea profesionala a adultilor, stagiile de practica pot fi efectuate de salariati.
Astfel, conform art. 193 lit. c) din Codul muncii, una dintre modalitatile de formare profesionala a salariatilor consta in stagii de practica si specializare in tara si in strainatate.
In consecinta, puteti sa angajati persoanele in cauza cu contract individual de munca iar acestea sa efectueze stagii de practica in calitate de salariati.
Un acord de genul celui descris mai sus nu poate constitui decat o dovada a muncii la negru.