Activitatea de practica e Munca la negru?

08 Noiembrie 2012
08 Noiembrie 2012
Legea 258/2007Codul munciiformarea profesionalapracticamunca la negru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Problema:
O companie doreste sa aduca cateva persoane pentru a presta activitate de Intership (stagiu de practica). Acestia nu au pretentia sa fie platiti, vor doar sa invete si sa capete experienta. Este legal un acord intre firma si persoanele respective, prin care sa declare ca nu au nicio pretentie salariala? Trebuie facuta inregistrarea in Revisal pentru aceste persoane?

Solutia specialistului:

Activitatea de practica este reglementata de Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor si studentilor. Astfel, activitatea de practica se refera la elevi si studenti, calitati care nu sunt intrunite in situatia expusa.

Conform art. 4 alin. (1) din acest act normativ, practica elevilor si studentilor se organizeaza si se desfasoara pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica.

Organizatorul de practica este, potrivit art. 3, unitatea sau institutia de invatamant preuniversitar, respectiv universitar, care desfasoara activitati instructiv-educative si formative iar partenerul de practica este o societate comerciala, o institutie centrala ori locala sau orice alta persoana juridica ce desfasoara o activitate in corelatie cu specializarile cuprinse in nomenclatorul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si care poate participa la procesul de instruire practica a studentilor si elevilor.

In consecinta, activitatea de practica poate fi desfasurata in baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica.

Rezulta, asadar, ca situatia expusa nu se poate incadra in notiunea de practica asa cum este ea reglementata de Legea nr. 258/2007.

In ceea ce priveste formarea profesionala a adultilor, stagiile de practica pot fi efectuate de salariati.

Astfel, conform art. 193 lit. c) din Codul muncii,  una dintre modalitatile de formare profesionala a salariatilor consta in stagii de practica si specializare in tara si in strainatate.

In consecinta, puteti sa angajati persoanele in cauza cu contract individual de munca iar acestea sa efectueze stagii de practica in calitate de salariati.

Un acord de genul celui descris mai sus nu poate constitui decat o dovada a muncii la negru.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]