Corpul de control al primului-ministru a efectuat o actiune de control la Inspectia Muncii (IM) care a vizat perioada 01.01.2017 - prezent.
VII. Asigurarea mentenantei, asistentei tehnice si suportului sistemului REGES/REVISAL in perioada 2015-2019
S-a constatat ca IM a abordat mentenanta, asistenta tehnica si suportul sistemului informatic REGES/REVISAL, in perioada mai 2015 - aprilie 2020, intr-un mod neunitar, fapt care a generat riscuri atat in functionarea sistemului informatic, cat si in cheltuirea fondurilor publice cu aceasta destinatie.
VIII. Achizitia unui nou sistem REGES/REVISAL
Pana la data de 24.03.2020 nu a fost aprobat de catre ordonatorul principal de credite proiectul tehnic aferent noului registru general de evidenta a salariatilor. Prin urmare, desi au trecut mai mult de doi ani de la data intrarii in vigoare a HG nr. 905/2017, respectiv data de 19.12.2017, pana in prezent, IM nu a achizitionat sistemul informatic necesar solutiei tehnice pentru transmiterea datelor in registru de catre angajatori prevazut de HG nr. 905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Avand in vedere ca nu a fost achizitionat noul sistem informatic, in prezent, angajatorii nu au posibilitatea introducerii tuturor datelor prevazute la art. 3 din HG nr. 905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, in aplicatia informatica existenta, pe portalul IM, urmatoarele cerinte ale acestui articol nu sunt implementate (lit. i)) sau sunt partial implementate (lit. g), j), m), n)).
IX. Demersurile intreprinse de IM in vederea elaborarii procedurii privind sistarea activitatii angajatorilor depistati cu munca la negru De la data intrarii in vigoare a OUG nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii (07.08.2017) si pana in prezent, inspectoratele teritoriale de munca nu au putut dispune masura sistarii activitatii locului de munca organizat supus controlului, prevazuta la art. 260 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 – privind Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nefiind astfel atins scopul pentru care a fost introdusa aceasta masura in Codul Muncii, respectiv reducerea utilizarii muncii nedeclarate.
Pana la data efectuarii actiunii de control, IM nu a detinut o Procedura de sistare a activitatii locului de munca organizat care sa fie aprobata prin ordin al ministrului muncii si justitiei sociale, astfel nefiind respectate prevederile art. 260 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Raportul de control a fost finalizat la data de 28.04.2020 si transmis catre Cabinetul Prim-ministrului, spre informare; Inspectia Muncii, spre analiza si valorificare si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, pentru analiza si dispunerea masurilor necesare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<