Norme UE in legislatia muncii 2022: introducerea concediului de ingrijitor si program de munca flexibil pentru parinti

Mara Dobrin
Mara Dobrin
25 Ianuarie 2022
25 Ianuarie 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu de ingrijitorprogram flexibil parintidirectiva europeana 1158/2019
Norme UE in legislatia muncii 2022: introducerea concediului de ingrijitor si program de munca flexibil pentru parinti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pe langa numeroasele modificari legislative din ultima vreme, legislatia muncii din Romania va suferi anumite modificari sugerate de Parlamentul European. Vorbim despre introducerea unor directive UE obligatorii, asa ca autoritatile noastre vor fi nevoite sa transpuna aceste legi, astfel incat sa devina parte din Codul Muncii in 2022.
 
Concret, vorbim despre introducerea Directivei europene 1158/2019 si a Directivei Europene 1152/2019. Cea din urma a fost deja introdusa, in mare parte, in actuala legislatie a muncii, referindu-se la raporturile de munca si obligatia angajatorilor de a oferi mai multe detalii despre programul de munca, de exemplu. Desigur, vor exista si aici modificari in cursul acestui an, iar angajatorii vor fi nevoiti sa ofere informatii suplimentare despre raporturile de munca ale actualilor salariati.
 

Concediu de 5 zile pentru ingrijitori

 
In schimb,  Directiva europeana 1158/2019 vine cu o serie de noutati, avand in vedere ca vorbim despre introducerea unui nou tip de concediu, cel de ingrijitor al unei persoane bolnave. Conform directivei mentionate, acesta ar fi acordat celor care traiesc in aceeasi locuinta cu o persoana grav bolnava, care are nevoie de ingrijiri, iar salariatul este implicat direct in cadrul acestui proces de ingrijire. Acest tip de concediu este similar cu cel sugerat de autoritatile romane, dar care inca nu este in vigoare, pentru ingrijirea bolnavului de cancer.
 

CONCEDIU pentru salariatii care ingrijesc bolnavi de cancer

 
Incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatii pot beneficia de un nou tip de concediu, concediu si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.
 
Conform Legii nr. 24/2022, incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatul care insoteste un pacient cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani, la interventii chirurgicale si tratamente prescrise de medicul specialist, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.
 
 
Exista o conditie insa: aceea ca salariatii sa fi cotizat cel putin 6 luni in ultimele 12 luni.
 
Dreptul la concediu medical pentru cancer..mai multe despre concediul pentru ingrijirea bolnavului de cancer >>>
 
 
Totusi, acest tip de concediu nu este sinonim perfect cu cel sugerat de UE, avand in vedere ca sunt luati in calcul doar bolnavii care sufera din pricina bolilor canceroase.
 
Dar, revenind la Directiva Europeana 1158/2019, aceasta presupune, asa cum textul sau o arata, ca:
 
"Prezenta directiva stabileste cerinte minime privind concediul de paternitate, concediul pentru cresterea copilului, concediul de ingrijitor si formulele flexibile de lucru pentru lucratorii care sunt parinti sau ingrijitori. Prin facilitarea concilierii vietii profesionale si a vietii de familie a unor astfel de parinti si ingrijitori, prezenta directiva ar trebui sa contribuie la indeplinirea obiectivelor desprinse din tratat referitoare la egalitatea dintre barbati si femei in ceea ce priveste sansele pe piata muncii, egalitatea de tratament la locul de munca si promovarea unui nivel ridicat al ocuparii fortei de munca in Uniune."
 
Deci, vorbim atat despre parinti, cat si despre ingrijitori, cele 2 categorii care ar putea beneficia si de program de lucru flexibil, atunci cand situatia o cere:
 
"Pentru a oferi sanse mai mari de a ramane in campul muncii barbatilor si femeilor care au responsabilitati de ingrijire, fiecare lucrator ar trebui sa aiba dreptul la un concediu de ingrijitor de cinci zile lucratoare pe an. Statele membre pot decide ca un astfel de concediu sa poata fi efectuat in perioade de una sau mai multe zile lucratoare, pentru fiecare caz. Pentru a tine cont de sistemele nationale diferite, statele membre ar trebui sa poata aloca concediul de ingrijitor cu ajutorul unei perioade de referinta, alta decat un an, in functie de persoana care are nevoie de ingrijire sau sprijin sau in functie de caz. Se preconizeaza o crestere continua a nevoilor in materie de ingrijire cauzata de imbatranirea populatiei si, in consecinta, o crestere concomitenta a prevalentei deficientelor legate de varsta. Statele membre ar trebui sa tina cont de cresterea nevoilor in materie de ingrijire atunci cand isi elaboreaza politicile in domeniul ingrijirii, inclusiv in ceea ce priveste concediul de ingrijitor. Statele membre sunt incurajate sa acorde dreptul la concediul de ingrijitor si pentru alte rude, cum ar fi bunicii ori fratii sau surorile. Statele membre pot solicita un certificat medical prealabil care sa ateste necesitatea unei ingrijiri semnificative sau a sprijinului dintr-un motiv medical grav.
 
(...)
 
Chiar daca sunt libere sa decida daca acorda o remuneratie sau o indemnizatie pentru concediul de ingrijitor, statele membre sunt incurajate sa introduca o astfel de remuneratie sau indemnizatie pentru a garanta utilizarea efectiva a acestui drept de catre ingrijitori, in special de catre barbati.
 
Pentru a incuraja lucratorii care sunt parinti si ingrijitorii sa ramana in campul muncii, acesti lucratori ar trebui sa poata sa-si adapteze programul de munca in functie de necesitatile si preferintele personale. In acest scop si avand in vedere nevoile lucratorilor, acestia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopul de a-si adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de munca la distanta, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de ingrijiri."

 
 
Totusi, in urma cu cateva zile a intrat in vigoare Ordonanta de urgenta nr. 57/2022, care contine o serie de reglementari similare cu cele impuse de directivele europene. Romania ar trebui sa reglementeze concediul de ingrijitor pana la finalul verii lui 2022.
 
In acest sens, OUG nr. 57/2022 are in vedere modificarea si completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati si pentru modificarea art. 3 alin. (21) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2021 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 431 din 3 mai 2022.
 
Actul normativ modifica si completeaza prevederile Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, in vederea transpunerii partiale a Directivei 2019/1158/UE privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor si de abrogare a Directivei 2010/18/UE....vezi continutul OUG 57/2022 si ce se modifica aici >>> 
 

Ce inseamna concediu de ingrijitor, potrivit directivei europene?

 
„Concediu de ingrijitor” inseamna un concediu pentru lucratori in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie ca lucratorul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave, astfel cum este definita de fiecare stat membru.
 
  • „ingrijitor” inseamna un lucrator care ofera ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu lucratorul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave, astfel cum este definita de fiecare stat membru;
     
  • „ruda” inseamna fiul, fiica, mama, tatal sau sotul (sotia) unui lucrator ori, atunci cand dreptul intern recunoaste astfel de parteneriate, partenerul (partenera) din cadrul unui parteneriat civil al (a) unui lucrator;
     
  • „formule flexibile de lucru” inseamna posibilitatea lucratorilor sa-si adapteze programul de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de munca la distanta, a programelor de munca flexibile sau a unor programe de munca cu timp redus de lucru.
 
In prezent, exista 14 tipuri de concedii valabile in Romania:
 
1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formarea profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul medical
5. Concediul de risc maternal
6. Concediul de maternitate
8. Concediul pentru cresterea copilului
9. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav...vezi mai multe despre concediile legale in Romania AICI >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]