Studiu de caz: Reintegrarea salariatului si obligatia societatii de a reinfiinta postul detinut anterior de salariat

31 August 2011
31 August 2011
Codul munciireintegrarea in muncareincadrarea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 1.09.2011

O societate se confrunta cu situatia in care unul dintre salariati a castigat in instanta in urma deciziei de concediere emisa de societate. Instanta a dispus reintegrarea pe functia detinuta anterior concedierii. Postul salariatului a fost insa desfiintat si nu se mai regaseste in organigrama si statul de functii. In urma deciziei judecatoresti, salariatul a fost reintegrat in functia detinuta anterior concedierii. Va fi insa societatea obligata, prin aceeasi hotarare judecatoareasca, sa reintroduca postul respectiv si in organigrama si statul de functii? Mai concret, in ce masura este obligatorie reinfiintarea postului printr-o hotarare AGA?

Avand in vedere ca, potrivit art. 274 din Codul muncii, republicat, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept, de la data pronuntarii unei asemenea hotarari se pune problema reintegrarii in munca a salariatului.

Prin urmare, angajatorul are obligatia reintegrarii salariatului, in sens contrar putand fi tras la raspundere penala conform dispozitiilor art. 262 din acelasi cod, care prevede ca neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.

Unul dintre elementele fundamentale ale suprematiei dreptului este principiul securitatii raporturilor juridice, care presupune intre altele respectarea autoritatii de lucru judecat, adica al caracterului definitiv al hotararilor judecatoresti (vezi Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 29 iulie 2008 in Cauza Teodorescu impotriva Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 386 din 9 iunie 2009).

Imprejurarea ca angajatorul a desfiintat locul de munca al salariatului concediat nu poate fi retinut ca impediment pentru reintegrarea salariatului, in temeiul hotararii judecatoresti definitive si executorii angajatorul avand obligatia sa dispuna reintegrarea salariatului pe functia detinuta anterior emiterii deciziei a carei nelegalitate s-a constatat, chiar daca acest lucru inseamna reinfiintarea postului.

In acest sens, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, prin incheierea pronuntata in camera de consiliu la data de 28.02.2008, publicata in Culegerea de practica judiciara in materie de conflicte de munca si asigurari sociale 2006-2008, a statuat urmatoarele:

"(…) nici un angajator nu se poate prevala de faptul ca in noua sa structura organizatorica nu mai exista postul pe care trebuie sa se faca reincadrarea in munca, situatie pe care o gasim in cazul tuturor concedierilor pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Invocarea unei asemenea imprejurari ar insemna incalcarea principiului protectiei salariatilor (art. 6 din Codul muncii), dar si paralizarea caracterului executoriu al hotararilor judecatoresti in materia litigiilor de munca (…)".

Reintegrarea pe functia detinuta inaintea concedierii presupune un rezultat al actiunii de reintegrare, anume ca persoana in cauza este repusa in postul detinut anterior concedierii, in lipsa unui astfel de rezultat neputandu-se retine ca angajatorul si-a indeplinit obligatia stabilita prin hotararea judecatoreasca. Reintegrarea pe functia detinuta inaintea concedierii presupune existenta postului in organigrama angajatorului ca o conditie esentiala a reintegrarii.

In concluzie, in speta organul competent potrivit statutului societatii va lua hotararea reinfiintarii postului in baza hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea, precum si orice alta masura necesara pentru reintegrarea efectiva a salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]