O persoana fizica care a lucrat in Romania 22 ani s-a angajat in Norvegia. In Norvegia vor fi platite toate taxele salariale. Care va fi posibilitatea de a primi pensie in Romania, pentru perioada lucrata in Norvegia (sa presupunem 10 ani). E nevoie sa fie facuta vreo plata sau declarare in Romania, sau doar in Norvegia?
Raspuns:
In relatia cu statele membre ale Spatiului Economic European din care face parte si Norvegia sunt aplicabile, in prezent, dispozitiile Regulamentului Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, adoptat la 14 iunie 1971 si a Regulamentului Consiliului nr. 574/72/CEE care stabileste modalitatile de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, adoptat la 21 martie 1972.
Regulamentului Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, adoptat la 14 iunie 1971 si a Regulamentului Consiliului nr. 574/72/CEE care stabileste modalitatile de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, adoptat la 21 martie 1972.
Potrivit art. 20 alin. (1) din Instructiunile aprobate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale prin Decizia 112/2009 pentru stabilirea drepturilor de pensie de batranete (pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala), de invaliditate si de urmas, persoana indreptatita se adreseaza unei singure institutii, cererea astfel depusa fiind valabila pentru toate institutiile la legislatia carora persoana respectiva a fost supusa iar potrivit alin. (2) in ceea ce priveste pensiile, drepturile sunt stabilite simultan, de indata ce o cerere unica de stabilire a fost depusa de persoana interesata, in baza tuturor legislatiilor aplicabile lucratorului pe perioada realizarii perioadelor de asigurare sau echivalente acestora, in diferitele state membre.
Prin urmare, potrivit regulamentului la stabilirea pensiei in Romania vor fi luate in calcul si perioadele in care o persoana a contribuit intr-un stat membru al Spatiului Economic European. Cererea de pensie se depune in conditiile art. 23 din Instructiuni, respectiv:
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Art. 23. - Regimul de depunere a cererii
(1) Pentru depunerea cererii de pensionare in Romania, persoana interesata trebuie sa indeplineasca formalitatile cerute de legislatia romana in vigoare si sa indice, prin completarea formularului E 207, institutiile din statele membre la a caror legislatie lucratorul/asiguratul sau dupa caz, asiguratul decedat, a fost supus sau unde i-au fost stabilite drepturi, respectiv datele de identificare ale fostilor angajatori, in cazul lucratorilor salariati, prezentand acte doveditoare in acest sens.
(2) Exactitatea informatiilor furnizate de solicitant trebuie sa fie determinata prin documentele oficiale care se anexeaza formularului de cerere E 202/203/204 sau trebuie confirmate de organele competente ale statului membru de resedinta sau ale statului a carui institutie instrumenteaza cererea.
(3) Daca institutiile corespondente din strainatate nu solicita altfel, casele teritoriale de pensii transmit cu formularele de cerere, copii ale documentelor prezentate in original de solicitanti, certificate prin semnatura si stampila persoanelor autorizate.