legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Conventia OIM privind personalul casnic intra in vigoare in mai putin de un an

06 Septembrie 2012
06 Septembrie 2012
OIMpersonal casnicconventielucratorimuncitori migrantilibertatea de asociere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Organizatia Internationala a Muncii estimeaza ca in decurs de un an, Conventia privind personalul casnic, adoptata pe 16 iunie 2011 pentru a-i proteja pe cei circa 100 de milioane de lucratori casnici din lume, va intra in vigoare. Conventia a fost de curand ratificata de Filipine, a doua tara dupa Uruguay, permitand astfel, conform regulilor OIM, intrarea in vigoare a textului  in urmatoarele 12 luni.

Regulile organizatiei internationale prevad ca trebuie cel putin ca doua state sa ratifice conventia pentru a intra in vigoare.

Ratificarea Conventiei, astazi, de catre Filipine este un semnal puternic pentru milioanele de lucratori casnici care vor fi protejati cand va intra in vigoare Conventia, a declarat directorul general al OIM, Juan Somavia.

Potrivit estimarilor recente ale OIM, lucratorii domestici reprezinta la nivel global circa 3,6% din forta de munca salariata din lume, adica 53 de milioane de persoane. Totuși, avand in vedere e acest tip de munca este adesea ascunsa și neinregistrata, expertii cred ca numarul total ar putea fi de 100 de milioane. in tarile in curs de dezvoltare, procentul de muncitori domestici poate atinge și 12%. Circa 83% din acesti lucratori sunt femei sau fete, si multe dintre ele fac parte din categoria muncitorilor migranti.

Conventia prevede indeosebi ca lucratorii casnici sa aiba aceleasi drepturi ca ceilalti muncitori, respectiv ore de lucru rezonabile, timp liber saptamanal de cel putin 24 ore consecutive, o plata in natura limitata, informare clara privind termenii si conditiile de angajare a lor, respectarea drepturilor fundamentale privind munca, precum libertatea de asociere si dreptul la negocieri colective.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]