Vesti bune pentru persoanele cu handicap grav si accentuat, in contextul in care vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit in conditii simplificate dupa ce Guvernul a adoptat un proiect de Hotarare initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale care modifica si completeaza Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilitati.
Astfel, persoanele cu handicap grav si accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de judetul in care au fost tiparite biletele de calatorie, conform unui comunicat al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului din judetul in care se afla statia de inceput a calatoriei, ori, in cazul in care nu exista conventie incheiata intre operatorul de transport si aceasta, oricarei alte directii generale de asistenta sociala si protectia copilului aflata in relatie contractuala cu operatorul, situata pe ruta calatoriei. Documentul introduce si sanctiuni pentru operatori de transport in cazul refuzului de preluare a persoanelor cu handicap.
Totodata, potrivit Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hartie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat in proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau insotitorului, pentru cheltuielile necesare alimentarii cu carburant si/sau alimentarii mijloacelor de transport electrice.
Astfel, actul normativ stabileste cine poate emite carduri de carburant si conditiile in care directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene/locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti pot incheia contracte pentru achizitionarea acestor carduri. Cardurile pot fi folosite la toate statiile de carburanti si de alimentare pentru vehicule electrice din Romania, in conditii de siguranta.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Cardurile vor fi emise de unitati autorizate de Ministerul Finantelor, care poate retrage sau suspenda autorizatia daca acestea nu respecta prevederile legale. In situatia in care un operator economic detine o autorizatie valabila se aplica o procedura de autorizare simplificata, fiind necesara doar o notificare catre Ministerul Finantelor, fara alte formalitati suplimentare.
Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cardurilor sunt in valoare de pana la 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav si pana la 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.