Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca a solicitat la consultarile cu partidele politice ca in 2011 sa fie modificat Codul Muncii in sensul flexibilizarii acestuia, explicand necesitatea reducerii muncii la negru si a oferirii de conditii mai potrivite atat angajatilor, cat si patronilor
"Ceea ce am rugat partidele sa aiba in vedere ca prioritate pentru inceputul anului viitor este legat de noul Cod al Muncii. Nu am primit un raspuns afirmativ generalizat nici de la coalitie, nici de la PSD, dar am facut un apel la intelegerea faptului ca nu mai putem continua cu actualul Cod al Muncii, care face extrem de inflexibila piata fortei de munca", a spus Traian Basescu.
El a prezentat niste date potrivit carora peste 1,6 milioane de romani muncesc la negru, astfel incat modificarea Codului Muncii este o urgenta si o prioritate. "Singura explicatie pe care o putem da acestui fenomen al muncii la negru este inflexibilitatea Codului Muncii, care il pune in situatia foarte dificila pe angajator daca trebuie sa reduca forta de munca la un moment dat", a spus Basescu.
Seful statului arata ca nu adopta o pozitie "intelegatoare" fata de patronate, dar sustine ca situatia de criza "i-a silit" la accentuarea optiunii pentru a angaja oameni la negru. "Nu stim ce evolutia va avea economia. Asa cum Guvernul a facut un buget prudent, asa a gandit si un manager, ca trebuie sa fie foarte prudent la angajarile pe termen lung", a tinut sa explice Basescu.
"Asta am incercat sa explic partidelor politice, ca este obligatia politicului, trecand peste eventuale reactii, sa flexibilieze Codul Muncii asa incat acesti oameni sa nu mai fie expusi riscului social", a continuat Basescu, subliniind ca "marea drama" este ca acesti oameni care muncesc la negru nu vor beneficia de pensie si asigurari sociale, astfel incat este nevoie sa creeze un avantaj si patronilor, si angajatilor.
Ghidul HR-istului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Presedintele a mai explicat ca statul nu va mai fi in stare sa ofere din buget bani pentru pensii si ajutoare sociale ca pana acum, deoarece "n-o sa ajungem nici maine, nici poimanine la crestere de 8%".
"Pentru a proteja interesele celor aflati in campul muncii trebuie sa flexibilizam Codul Muncii", a conchis Basescu.