Ca urmare a modificarii intervenite prin OUG 36/2010, salariatul poate fi verificat daca se afla la domiciliu pe parcursul concediului medical.
Verificarea prezentei salariatilor in concediu medical la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de medicul specialist. Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei.
Plata indemnizatiei inceteaza daca salariatul refuza aceasta verificare sau nu poate fi gasit la adresa indicata.
In acest sens, salariatul va semna o declaratie pe propria raspundere.
Potrivit Ordinului nr. 627/2010 , pentru aprobare Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial nr. 512 din de 22 iulie 2010, platitorii de indemnizatii pot sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajatii sau asiguratii proprii.
Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical si va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare. Sesizarile anonime sau cele care nu cuprind datele si documentele precizate nu se iau in considerare si se claseaza.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale