Au fost aplicate amenzi in valoare totala de 1.185.600 de lei, din care 504.600 de lei in domeniul relatiilor de munca iar 681.000 de lei in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Au fost depistate 148 de persoane fara forme legale de angajare. S-au aplicat amenzi in valoare de 445.000 de lei pentru munca nedeclarata.
In domeniul relatiilor de munca s-au constatat 1.885 deficiente si s-au dispus 1.945 de masuri in vederea remedierii acestora. In domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au constatat 1419 deficiente si s-au dispus 1439 de masuri pentru remediere. S-a dispus sistarea de activitate pentru un loc de munca si au fost oprite din functiune 18 echipamente de munca.
Cele mai des intalnite forme sub care se manifesta munca nedeclarata sunt: intelegerea dintre angajator si salariat in urma careia acesta din urma accepta sa presteze munca fara semnarea unui contract individual de munca, fapt care il priveaza de drepturile si obligatiile ce decurg din lege; neincheierea contractului individual de munca pentru perioada de proba; utilizarea de catre persoanele fizice a unui personal casnic pentru efectuarea unor servicii si lucrari in gospodariile individuale, fara incheierea unui contract individual de munca; folosirea in mod ilegal a fortei de munca ziliere sau sezoniere.
La actiunile de control au participat toti inspectorii de munca, atat cei din aparatul central cat si cei din inspectoratele teritoriale si au fost verificate si toate aspectele ce tin de prevederile legale din sanatate si securitate in munca, relatii de munca etc.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Actiunile de acest gen vor continua in saptamanile urmatoare.
Pentru a intelege Regulile ce trebuie respectate in cazul unui control ITM va rugam sa cititi Ghidul Angajatorului in relatia cu ITM