legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala. Ce obligatii are salariatul

24 August 2012
24 August 2012
formare profesionalacontract muncacheltuielipregatire profesionalaperfectionarea angajatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta, cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatului legata de activitatea desfasurata de acesta pentru angajator nefiind considerate avantaje in natura si impozitate.

Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
    participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
    stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
    stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
    ucenicie organizata la locul de munca;
    formare individualizata;
    alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.

Participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala in cazul in care este initiata de  angajator presupune scoaterea partiala sau integrala din activitate. in ambele situatii, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta:

Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.

Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, initiat de angajator, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional. Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

Nerespectarea de catre salariat a acestei dispozitiei implica obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]