Formare profesionala suportata de angajator. Ce contributii se platesc?

formare profesionalapregatire profesionalacheltuieli deductibilefisa postului
Formare profesionala suportata de angajator. Ce contributii se platesc?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
“Angajatorul doreste sa plateasca pentru un salariat cursul de MBA. 1. Sub ce forma poate face acest lucru, in conditiile in care se doreste si incheierea unui act aditional cu clauza de formare profesionala? 2. Care este tratamentul fiscal al sumei platite cu privire la angajator si angajat?”
 
Raspunsul specialistului:
 
 
Conform art. 196 din Codul muncii:
 
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
 
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
 
Astfel, angajatorul va incheia cu salariatul un act aditional in care vor fi stabilite toate conditiile privind formarea profesionala inclusiv perioada de timp in care salariatul se obliga sa nu demisioneze sub sanctiunea de a restitui angajatorului sumele de bani suportate pentru efectuarea cursului proportional cu perioada de timp nelucrata.
 
In actul aditional va fi mentionata si suma pe care angajatorul se obliga sa o plateasca iar plata acesteia se va efectua pe baza documentelor justificative ale platii cursului.
 
In ceea ce priveste taxele datorate, conform art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, nu sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit, cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor.
 
Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal la art. 142 lit. n) si in ceea ce priveste contributiile sociale.
 
Astfel, pentru ca sumele platite de angajator pentru formarea profesionala a salariatului sa nu fi impozabile si taxabile cu contributii sociale, formarea profesionala trebuie sa fie legata de activitatea desfasurata de salariat pentru angajator asa cum este mentionata in fisa postului.
 
Daca formarea profesionala nu are legatura cu activitatea desfasurata de salariat pentru angajator asa cum este mentionata in fisa postului, sumele platite de angajator pentru formarea profesionala respectiva vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale aferente veniturilor din salarii.
 
Conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).
 
Cheltuiala cu pregatirea profesionala este prevazuta la titlul IV si nu este incadrata la exceptiile de la art. 25 alin. (3) si (4) astfel incat aceasta este o cheltuiala deductibila integral pentru angajator.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formare profesionalapregatire profesionalacheltuieli deductibilefisa postului

Data aparitiei: 21 Iulie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Formare profesionala suportata de angajator. Ce contributii se platesc? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protectorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu fisa de post cod COR 721207 - Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protector.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Agent control accesIntrebare: Avem nevoie de fisa de post pt functia de Agent control acces (COR 541402).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]