Taxa pentru masterat suportata de angajator. Poate fi vorba despre formare profesionala?

taxa pentru masterat suportata de angajatorangajator plata studiiangajator formare profesionala
Taxa pentru masterat suportata de angajator. Poate fi vorba despre formare profesionala?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am un angajat care este inscris la cursurile de master. Firma vrea sa-i deconteze taxa de studii. Incheiem un contract de decontare studii intre angajator si salariat. Salariatul prezinta chitanta de achitare a taxei de studii - este pe numele angajatului. Se considera "avantaj in natura" si ar trebui adaugat la salariu pentru impozitare? Va rog sa-mi spuneti cum este corect sa procedam? Ce regim fiscal are? Se considera sau nu formare profesionala? Mentionez ca salariatul nu are contractul suspendat in acesta perioada pentru studii ci lucreaza in regim normal."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conform art. 76 alin. (4) lit. p) din Codul fiscal, nu sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit, cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea profesionala si perfectionarea angajatilor, administratorilor stabiliti potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat si directorilor care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevazut in raporturile juridice respective, pregatire legata de activitatea desfasurata de persoanele respective pentru angajator/platitor.
 
Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal la art. 142 lit. n) si in ceea ce priveste contributiile sociale.
Conform art. 7 alin. (1) din OUG 129/2000, republicata, formarea profesionala a adultilor cuprinde formarea profesionala initiala si formarea profesionala continua organizate prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant.
 
Art. 4 din acelasi act normativ stabileste ca, formarea profesionala a adultilor are ca principale obiective:
 
– facilitarea integrarii sociale a indivizilor in concordanta cu aspiratiile lor profesionale si cu necesitatile pietei muncii;
– pregatirea resurselor umane capabile sa contribuie la cresterea competitivitatii fortei de munca;
– actualizarea cunostintelor si perfectionarea pregatirii profesionale in ocupatia de baza, precum si in ocupatii inrudite;
– schimbarea calificarii, determinata de restructurarea economica, de mobilitatea sociala sau de modificari ale capacitatii de munca;
– insusirea unor cunostinte avansate, metode si procedee moderne necesare pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu;
– promovarea invatarii pe tot parcursul vietii.
 
Astfel, formarea profesionala a adultilor cuprinde atat pregatirea profesionala cat si perfectionarea pregatirii profesionale. Insa, formarea profesionala a adultilor nu cuprinde formele specifice sistemului national de invatamant.
 
Sistemul national de invatamant este alcatuit, conform Legii 1/2011, din ansamblul unitatilor si institutiilor de invatamant de stat particulare si confesionale acreditate, de diferite tipuri, niveluri si forme de organizare a activitatiide educare si formare profesionala. Conform art. 137 alin. (4) din acest act normativ, programele de studii universitare sunt grupate pe domenii de studii si organizate pe 3 cicluri de studiu: licenta, master, doctorat.
 
In consecinta, formarea profesionala nu cuprinde studiile de licenta, master, doctorat.
 
Prin urmare, taxa de masterat suportata de angajator consideram ca reprezinta venit salarial supus impozitelor si taxelor salariale intrucat nu poate fi incadrata la formare profesionala.
 
Un raspuns valabil la data de 25.07.2022, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxa pentru masterat suportata de angajatorangajator plata studiiangajator formare profesionala

Data aparitiei: 26 Iulie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Taxa pentru masterat suportata de angajator. Poate fi vorba despre formare profesionala? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]