Codul muncii: Pontajul zilei de sarbatoare

23 August 2012
23 August 2012
Codul munciirepausul saptamanalsarbatoare legala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: In cazul in care conform schemei orare un angajat are zi libera intr-o zi de sarbatoare, aceasta zi va fi libera ca oricare alta sau beneficiaza de un statut special? De ex. Lucreaza conform orarului vineri,sambata, duminica, luni, marti si miercuri are liber din orar.
Cum va aparea in pontaj in ziua libera din sarbatoare legala?

Raspuns: Repausul saptamanal de doua zile consecutive este un drept legal ce decurge din dispozitiile art. 137 alin. (1) din Codul muncii , republicat. Astfel, potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii , republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

Conform alin. (2) din acelasi articol, in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca, conform art. 137 alin. (3) din cod.
Asadar, in cazurile prevazute de Codul muncii repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatul va beneficia de un spor la salariu.

Cu alte cuvinte, repausul saptamanal al salariatului poate fi stabilit in alte zile decat sambata si duminica.
Legea prevede numai in situatia prestarii muncii in zilele de sarbatoare legala compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, iar in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, in conformitate cu dispozitiile art. 142 din Codul muncii, republicat.

Asadar, pentru situatia in care nu se presteaza munca in zilele de sarbatoare legala, in favoarea salariatului legea nu a stabilit vreun drept sau vreun statut special.

Intelegem in speta ca ziua de sarbatoare legala cade intr-una din zilele de repaus saptamanal ale salariatului al carui repaus saptamanal nu se acorda sambata si duminica, respectiv ca ziua de sarbatoare legala cade in ziua de marti sau miercuri cand salariatul este liber ca urmare a dreptului la repaus saptamanal. Prin urmare, neprestand munca in ziua de sarbatoare legala, salariatul nu va avea vreunul dintre drepturile stabilite la art. 142 din Codul muncii , republicat (compensare sau, dupa caz, spor la salariu).

Potrivit art. 119 din Codul muncii , republicat, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat. Nu exista o alta dispozitie care sa dezvolte prevederea legala privind evidenta muncii salariatilor, prin urmare nu este reglementat modul in care se fac inregistrarile in pontaj. Apreciem ca in practica ziua libera din repausul saptamanal care coincide cu ziua de sarbatoare legala va fi mentionata in pontaj ca zi libera, in mod corespunzator situatiei salariatului al carui repaus saptamanal este sambata si duminica.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]