legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Codul muncii: Prelungirea delegarii

28 Aprilie 2006
28 Aprilie 2006
codul munciidelegatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Pornind de la prevederile art. 44 (1) – Codul muncii, va rugam sa ne precizati in ce situatii poate fi prelungita perioada de delegare peste cele 120 de zile. Este necesara o intrerupere a perioadei de delegare, dupa cele 120 de zile si, apoi, inceperea unei alte perioade de delegare?
Raspuns:
Pentru a raspunde intrebarii dvs. trebuie sa tinem cont de doua reguli importante care guverneaza raporturile de munca:
  1. Caracterul consensual – care presupune stabilirea in mod liber prin acordul partilor a continutului raportului juridic de munca atat la nasterea cat si la modificarea acestuia.

    Sub acest aspect, mentionam ca delegarea reprezinta o modificarea unilaterala a locului muncii stipulat contractual si poate fi dispusa de angajator fara a mai fi necesar acordul expres al salariatului. Precizam ca, modificarea contractului individual de munca in mod unilateral are caracter de exceptie si se poate opera numai in limitele prevazute de Codul muncii, adica, cu respectarea perioadei initiale de 60 de zile. Prelungirea acesteia se poate face numai cu acordul salariatului in limita a cel mult 60 de zile.

  2. Un al doilea principiu care guverneaza relatiile de munca este acela al stabilitatii, care in cazul de fata presupune asigurarea stabilitatii sub aspectul locului muncii salariatului respectiv. Pentru acest motiv, perioada de delegare de 60+60 (cu sau fara intreruperi) de zile va fi raportata la durata unui an calendaristic. Mentionam ca si in cazul functionarilor publici durata la care se raporteaza perioada de delegare este de 1 an.

Argumentul este simplu: atunci cand salariatul a incheiat un contract individual de munca a vizat inclusiv caracteristici ale locului de munca (locatia), de aceea, modificarea acestui element important al contractului individual de munca nu poate ramane la dispozitia unilaterala a angajatorului decat intr-un mod limitat, pentru a preintampina abuzul.

Chiar si in prezenta unui acord al salariatului, o intelegere contrara dispozitiei legale ar fi nula, conform art. 38 din Codul muncii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Caietul REGES – Instrumentul esential pentru evidenta salariatilor!


Acum aveti sprijinul complet pentru:
- Completarea corecta a Registrului General de Evidenta a Salariatilor
- Evitarea amenzilor usturatoare si a erorilor greu de corectat
- Respectarea tuturor cerintelor legale in vigoare

Caietul REGES va ajuta pas cu pas, clar si simplu!

Vedeti AICI toate detaliile si beneficiile!


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

 
Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
a
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]