- Caracterul consensual – care presupune stabilirea in mod liber prin acordul partilor a continutului raportului juridic de munca atat la nasterea cat si la modificarea acestuia.
Sub acest aspect, mentionam ca delegarea reprezinta o modificarea unilaterala a locului muncii stipulat contractual si poate fi dispusa de angajator fara a mai fi necesar acordul expres al salariatului. Precizam ca, modificarea contractului individual de munca in mod unilateral are caracter de exceptie si se poate opera numai in limitele prevazute de Codul muncii, adica, cu respectarea perioadei initiale de 60 de zile. Prelungirea acesteia se poate face numai cu acordul salariatului in limita a cel mult 60 de zile.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
- Un al doilea principiu care guverneaza relatiile de munca este acela al stabilitatii, care in cazul de fata presupune asigurarea stabilitatii sub aspectul locului muncii salariatului respectiv. Pentru acest motiv, perioada de delegare de 60+60 (cu sau fara intreruperi) de zile va fi raportata la durata unui an calendaristic. Mentionam ca si in cazul functionarilor publici durata la care se raporteaza perioada de delegare este de 1 an.
Argumentul este simplu: atunci cand salariatul a incheiat un contract individual de munca a vizat inclusiv caracteristici ale locului de munca (locatia), de aceea, modificarea acestui element important al contractului individual de munca nu poate ramane la dispozitia unilaterala a angajatorului decat intr-un mod limitat, pentru a preintampina abuzul.
Chiar si in prezenta unui acord al salariatului, o intelegere contrara dispozitiei legale ar fi nula, conform art. 38 din Codul muncii.