Dupa cum se cunoaste, legislatia muncii prevede in mod expres obligativitatea acordarii unor sporuri, in anumite situatii determinate, stabilind totodata si limitele minime ale cuantumurilor respectivelor sporuri. In acest sens, mentinonam dispozitiile referitoare la sporul acordat pentru munca suplimentara (art.123), sporul pentru munca de noapte (art.124), spor pentru repausul saptamanal (art.137), spor pentru munca prestata in zile de sarbatoare legala (art.142).
"Pentru o societate ai caror salariati lucreaza cu diverse hidrocarburi ar trebui sa se acorde spor de toxicitate? Daca da, care este baza legala si minimul acceptat?"
Este demn de mentionat ca in Codul muncii stabileste ca partile pot negocia acordarea unor beneficii financiare, cum ar fi clauza de mobilitate, confidentialitate sau de neconcurenta (art.21-27 din Codul muncii), dar si alte tipuri de sporuri si de facilitati financiare.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
ATENTIE!
Insa, nivelul sporurilor prevazut in legislatia muncii reprezinta limita inferioara, partile avand libertatea de a negocia un cuantum mai mare al acestora, prin contractul colectiv de munca. Asadar, desi procentul concret se stabileste prin contractul individual sau colectiv de munca tinand cont de limita minima prevazuta de lege, modalitatea baza de calcul a acestor sporuri este cea stipulata de lege, in cazul sporurilor reglementate si, dupa caz cea stipulata in contract in cazul sporurilor negociate intre parti si care nu sunt reglementate expres.
Un exemplu in acest sens il reprezinta sporul pentru munca suplimentara care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza sau sporul pentru munca prestata in zile de sarbatoare legala al carui cuantum nu poate fi mai mic de 100% calculat la salariul de baza.
Conform dispozitiilor art.160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Raportandu-ne la sporurile mentionate de dvs precizam ca acestea se calculeaza in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
In situatia in care, unitatea in care se acorda aceste sporuri este unitate bugetara, in functie de tipul acesteia pot deveni incidente pe langa dispozitiile Codului muncii si dispozitiile Legii 153/2017 si cele ale art.138 din Legea 62/2011, republicata care stipuleaza ca prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal.
IMPORTANT:
In plus, cu privire la acordarea unui eventual spor de continuitate, facem mentiunea ca potrivit art. 34 alin. (2) din Legea 153/2017, incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Un raspuns oferit de specialistii de la www.PortalCodulMuncii.ro >>>