1. antreneaza desfacerea contractului de munca a unui numar de cel putin 10 salariati;
2. intervine pentru motive care nu tin de persoana salariatului;
3. disponibilizarile sunt dispuse inlauntrul unei perioade de 30 de zile
4. disponibilizarile au loc in domeniul privat
Asadar, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar mai mare de salariati...mai multe despre concedierea colectiva aici >>>
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
"Societate cu un numar de salariati mai mare de 21 nu are contract colectiv de munca. La ultima negociere s-a incheiat un protocol in care s-a consemnat faptul ca negocierile care au avut loc nu au fost materializate prin incheierea unui contract colectiv de munca, deoarece aspectele esentiale au fost cuprinse in cadrul Regulamentului intern. Neavand contract colectiv de munca, nu au fost reglementate criteriile avute in vedere la disponibilizarea personalului. In cazul unei concedieri colective, care vor fi criteriile avute in vedere la disponibilizarea personalului, avand in vedere art. 69, alin. (2), lit. d) si art.69, alin. (3) din Codul muncii? "
Este demn de precizat inca de la inceput ca, neavand contract colectiv de munca, nu au fost reglementate criteriile avute in vedere la disponibilizarea personalului.
In cazul unei concedieri colective, care vor fi criteriile avute in vedere la disponibilizarea personalului, avand in vedere art. 69, alin. (2), lit. d) si art.69, alin. (3) din Codul muncii?
Conform art. 69, alin. (2) din Codul muncii, in perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
Conform alin. (3) al aceluiasi articol, criteriile prevazute la alin. (2) lit. d) se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.
IMPORTANT:
Astfel, criteriile folosite pentru departajarea salariatilor sunt criteriile de performanta constand in realizarea obiectivelor de performanta.
Un articol realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
Pericole nebanuite pe care le ascunde suspendarea contractului de munca al unui angajat
Atentie, riscati o amenda de 20.000 de lei pentru nerespectarea unor reglementari aparent minore!
Detalii putin cunoscute, dezvaluite de un expert, despre procedurile exacte pe care trebuie sa le urmati AICI >>>