Abateri disciplinare. Proceduri de cercetare disciplinara distincte. Ce sanctiuni aplicam?

sanctionareabateri disciplinarecercetare disciplinaraCodul munciiReviSal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In cazul unei societati, un salariat a savarsit doua abateri disciplinare distincte, pentru care au fost declansate doua proceduri de cercetare disciplinara distincte, in aceeasi zi, dar la ore diferite. Fiecare comisie decide sanctionarea salariatului cu reducerea cu 5 % a salariului de baza, iar salariatul nu contesta niciuna dintre deciziile de sanctionare.  Vom vedea daca este corecta situatia aceasta si daca in ReviSal se raporteaza diminuarea salariului de baza cu 10 %, respectiv cumulat pentru cele doua sanctiuni.


Raspuns:

Fata de lipsa mentiunilor in speta privind faptele de care s-a facut vinovat salariatul, imprejurarile in care acestea au fost savarsite de catre acesta, prevederile din regulamentul intern al unitatii, facem urmatoarele mentiuni:

Potrivit art. 247 alin. (1) din Codul muncii , republicat, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici, in conformitate cu dispozitiile art. 247 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

La stabilirea sanctiunii disciplinare angajatorul, in conformitate cu dispozitiile art. 250 din Codul muncii , republicat, stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Totodata, mentionam dispozitia imperativa a art. 249 alin. (2) din Codul muncii , republicat, care prevede ca pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.
Asadar, angajatorul are dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara, cu respectarea prevederilor legale privind procedura disciplinara prealabila si cu respectarea principiului potrivit caruia pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune disciplinara.
Astfel, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii in conformitate cu dispozitiile art. 251 alin. (2) din Codul muncii, republicat.
Una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul salariatului gasit vinovat in urma cercetarii disciplinare prealabile este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat.

Prin urmare, de principiu apreciez ca este posibil ca angajatorul sa dispuna sanctionarea aceluiasi angajat prin emiterea a doua decizii de sanctionare cu reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5 % distincte in situatia in care salariatul a savarsit in imprejurari diferite mai multe fapte ce contravin ordinii disciplinare de la nivelul angajatorului. Intr-o asemenea situatie reducerea salariului de baza raportat in ReviSal apreciem ca se va declara cumulat pe cele doua sanctiuni, respectiv 10% pentru durata de aplicare a sanctiunii ce coincide in cazul celor doua sanctiuni. Astfel, de exemplu, daca o sanctiune este dispusa a se aplica pe durata de o luna si alta pentru 3 luni, declararea in ReviSal a reducerii de 10% se va face pe durata de o luna, pentru celelalte doua luni raportandu-se in registru reducerea de 5%.

Chiar daca legea nu prevede in mod expres aceasta, daca insa faptele savarsite de salariat au fost savarsite in aceeasi imprejurare apreciez ca adecvata pentru cercetarea acestora, aprecierea gravitatii abaterii si pe cale de consecinta individualizarea corecta a sanctiunii disciplinare, desfasurarea unei singure cercetari disciplinare.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctionareabateri disciplinarecercetare disciplinaraCodul munciiReviSal

Data aparitiei: 22 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Abateri disciplinare. Proceduri de cercetare disciplinara distincte. Ce sanctiuni aplicam? Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]