Pe fondul crizei economico-financiare, din ce in ce mai multe firme recurg la disponibilizari cu scopul de a reduce din cheltuieli. Acestea nu sunt insa intotdeauna justificate si, mai grav, nu respecta prevederile legale. Ca atare, daca te afli intr-o astfel de situatie, iar dreptatea este de partea ta, atunci poti actiona cu succes in judecata firma la care ai lucrat!
Nu uita in acest sens nici ce spun statisticile: nu mai putin de 85% din angajatii concediati castiga procesele cu patronii!
Dar sa nu mai zabovim si sa trecem direct la informatiile „de aur” de care ai nevoie, ca angajat, pentru a te pazi de orice tip de concediere abuziva si nelegala.
Concedierea ta poate fi dispusa respectand prevederile Codului muncii in urmatoarele situatii:
1. concedierea disciplinara ca sanctiune;
2. concedierea salariatului arestat preventiv;
3. concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
4. concedierea pentru necorespundere profesionala;
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
5. concedierea salariatului care indeplineste conditiile de pensionare;
6. concedierea pentru motive economice.
EXEMPLU:
O infirmiera, unic intretinator de familie, a fost concediata fara a avea dreptul la cele 15 zile de preaviz si fara sa primeasca dispozitia de concediere in scris.
Rezultatul? – Instanta a admis contestatia infirmierei si a obligat firma la plata cheltuielilor de judecata de 1. 000 de lei, reintegrarea acesteia pe postul detinut anterior si plata drepturilor salariale de la data concedierii si pana la reintegrarea in functie.
DEFINITIE:
Potrivit art. 58 alin. (1) din Codul muncii: „concedierea reprezinta incetarea contractului de munca din initiativa angajatorului“.
Aceste motive de concediere sunt impartite de art. 58 alin. (2) din Codul muncii astfel:
– motive care tin de persoana salariatului (primele patru) si
– motive care nu tin de persoana salariatului (motivele economice).
Urmatoarele motive sunt neimputabile:
– concedierea pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
– concedierea pentru necorespundere profesionala;
– concedierea salariatului pensionabil;
– concedierea pentru motive economice (care poate fi individuala sau colectiva).
Daca esti salariat pensionabil, atunci eventuala concediere constituie tot un tip de concediere neimputabila.
Sunt imputabile:
– concedierea disciplinara;
– concedierea salariatului arestat preventiv pentru mai mult de 30 de zile.
Consecintele unei asemenea concedieri (imputabile) vor fi mult mai aspre pentru tine. Nu ti se va propune trecerea intr-o alta munca, nu vei primi preaviz, nu vei avea dreptul la indemnizatie de somaj.
Cat priveste salariatul arestat preventiv, daca se va dovedi pana la urma ca nu a savarsit fapta de care este acuzat, va primi despagubiri de la stat, care ii vor acoperi
IMPORTANT!
Daca esti concediat pentru un asemenea motiv (neimputabil), ai dreptul la preaviz, ai dreptul la indemnizatie de somaj si la o situatie generala mai favorabila in ve - derea reangajarii!
ATENTIE!
Ca salariat pensionabil ai dreptul sa nu soliciti pensionarea, refuzul de a solicita pensionarea nu constituie o fapta ilicita, insa angajatorul are, la randul sau, dreptul de a proceda la desfacerea contractului tau de munca! prejudiciul suferit ca urmare a concedierii. Desi motivul concedierii va fi retroactiv socotit ca fiind neimputabil, angajatorul nu va avea nicio obligatie.