Termenul de cercetare disciplinara poate speria uneori salariatii, dar poate fi imperios necesar, in special din punctul de vedere al angajatorului. Pentru a inteleg?e mai bine cand se preteaza o cercetare disciplinara, ce prevede legea si care sunt perspectivele angajatorului, am consultat legea in vigoare, asa ca va prezentam concluziile specialistilor in legislatia muncii.
Regimul de drept comun al raspunderii disciplinare este fixat de urmatoarele dispozitii legale in vigoare : art. 247-252 din Codul muncii, adoptat prin Legea nr. 53 /2003, republicat.
Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri!
Conform art. 247 din Codul muncii, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor, ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
La ce se refera termenul de cercetare disciplinara
Trasaturile raspunderii disciplinare - termen cercetare disciplinara:
Pentru a intelege mai bine cand se va impune cercetarea disciplinara, trebuie sa stim ca raspunderea disciplinara este de natura contractuala – obligatia salariatului de a respecta normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Cauzele de exonerare de raspundere disciplinara sunt urmatoarele:
• legitima aparare
• starea de necesitate
• constrangerea fizica sau constrangerea morala
• cazul fortuit
• forta majora
• eroarea de fapt
• executarea ordinului de serviciu emis in mod legal.
Cercetare disciplinara prealabila
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile (art. 251 alin. (1) din Codul muncii).
Cercetarea disciplinara va fi efectuata dupa o procedura stabilita prin Regulamentul intern (art. 242 lit. f) din Codul muncii). Legiuitorul lasa libertate angajatorului sa stabileasca modalitatile de cercetare disciplinara, precum si persoanele care sa efectueze aceasta cercetare, dar aceasta libertate este limitata de dispozitiile articolelor 247-252 din Codul muncii, republicat.
Astfel, procedura disciplinara stabilita de angajator prin Regulamentul intern nu poate sa incalce dispozitiile legale mai sus-mentionate.
Comisia de cercetare disciplinara
In ceea ce priveste comisia de cercetare disciplinara, precizam ca angajatorul va desemna o comisie formata din doua sau mai multe persoane care va efectua cercetarea prealabila (comisia disciplinara).
Desemnarea se poate face :
a) sub forma unei decizii de numire a comisiei care va cuprinde si rolul f iecare i persoane in cadrul comisiei. (De regula, comisia este formata din trei persoane: un presedinte, un secretar si un membru). Persoanei sau persoanelor desemnate li se va comunica decizia de numire, precum si data primei convocari a acestora;
b) prin procedura de numire stabilita in Regulamentul intern.
Sesizarea Comisiei disciplinare
Pentru a-si desfasura activitatea, Comisia disciplinara trebuie sa fie sesizata/convocata, in aceasta privinta legiuitorul lasand libertate totala angajatorului.
Astfel, cu titlu de exemplu, Comisia poate fi sesizata printr-o d ispoz itie de catre conducatorul unitatii. Impreuna cu sesizarea/convocarea, Comisia disciplinara va primi si toate documentele si informatiile necesare privind fapta cu privire la care va trebui sa efectueze cercetarea.
SFATUL NOSTRU
Indiferent care este modalitatea aleasa de sesizare/convocare a Comisiei disciplinare, aceasta sa fie expres prevazuta in Regulamentul intern.
Proces verbal cercetare disciplinara
Comisia disciplinara va trebui:
a) sa constate daca fapta savarsita reprezinta o abatere disciplinara si ce prevedere din statutul de personal, regulament intern, contract colectiv de munca aplicabil sau din fisa postului au fost incalcate. Daca fapta savarsita nu are legatura cu munca, ea nu constituie abatere disciplinara, chiar daca ar reprezenta, in planul dreptului penal, o infractiune ;
b) sa identifice precis autorul faptei. Identificarea acestuia este foarte importanta pentru a se stabili vinovatia si a se angaja raspunderea;
c) sa stabileasca daca a intervenit sau nu o cauza de neraspundere disciplinara. Cauzele de neraspundere disciplinara sunt: legitima aparare; starea de necesitate; constrangerea fizica sau morala; cazul fortuit; forta majora; eroarea de fapt; executarea unui ordin de serviciu;
d) sa cerceteze daca fapta a mai fost sanctionata. Art. 249 alin. (2) d in Codul muncii, republicat, prevede ca pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune. In cazul savarsirii de abateri repetate, poate interveni sanctiunea concedierii disciplinare. Daca salariatul a mai fost sanctionat pentru abateri anterioare, acestea pot fi luate in considerare in aprecierea caracterului repetat al faptei daca a intervenit o noua abatere, nesanctionata.
Comisia disciplinara va consemna modul de desfasurare a cercetarii disciplinare, precum si concluziile acesteia se consemneaza intr-un proces-verbal.
Proces verbal cercetare disciplinara:
Procesul-verbal va cuprinde si o propunere motivata de sanctionare sau nu a salariatului cercetat. In cazul in care este propusa sanctionarea salariatului cercetat si in situatia in care Comisia disciplinara este imputernicita in acest sens, aceasta poate propune motivat si aplicarea unei anumite sanctiuni.
Sanctiune disciplinara
Conform dispozitiilor art. 248 din Codul muncii, republicat, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt urmatoarele:
• avertismentul scris;
• retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
• reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% ;
• reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10% ;
• desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionar, va fi aplicat acesta.
Amenzile disciplinare sunt interzise, iar pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.
Angajatorul stabileste o sanctiune disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
• imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
• gradul de vinovatie a salariatului;
• consecintele abaterii disciplinare;
• comportarea generala in serviciu a salariatului;
• eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta
Cat dureaza cercetarea disciplinara?
Ce prevede legea in acest sens, cat dureaza cercetarea disciplinara?
Potrivit Art. 252. [decizia de sanctionare: termen, continut, comunicare] - Codul Muncii:
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Precizam si ca, in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana/comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte.
Nota explicativa cercetare disciplinara
Drepturile salariatului in cadrul cercetarii prealabile sunt urmatoarele:
a) sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa;
b) sa ofere persoanei sau comisiei imputernicite sa realizeze cercetarea tuturor probelor si motivatiilor pe care le considera necesare;
c) sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Salariatul invinuit va face o depozitie scrisa (nota explicativa cercetare disciplinara) privind obiectul convocarii sale, care va cuprinde:
descrierea faptei, imprejurarile savarsirii acesteia si apararile sale.
In cadrul cercetarii, salariatul va putea fi ascultat de mai multe ori, in masura in care aceasta apare, din evo lutia cercetarii, ca fiind necesar. De asemenea, comisia disciplinara va chestiona orice persoana care are cunostinta despre fapta comisa de catre salariatul cercetat.
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Comunicarea se preda personal salariatului cu semnatura de primire ori, in caz de refuz al primirii prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resed inta comunicata de acesta.
Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instante le judeca toresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii. Plangerea nu suspenda executarea sanctiunii disciplinare.
Model referat disciplinar
Referat privind constatarea savarsirii unei abateri disciplinare (model referat disciplinar)
Antet
REFERAT
In atentia dlui .........................
Subsemnatul ...................................., sef al Sect iei/Departamentu lui ..................................., in virtutea atributiilor stabilite prin fisa postului, va aduc la cunostinta urmatoarele:
– In data de ....................., la orele .........., verificand modul de indeplinire a atributiilor de serviciu ale salariatului/ei ........................................, am constatat urmatoarele: ...................................................................
– Prin faptele sale, salariatul/a a incalcat urmatoarele dispozitii: .....................................................
.........................................................................................................................................................................................................
– Faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari: ................................. si au produs urmatoarele consecinte ...........................................................................
Fata de cele relatate mai sus, va rog sa dispuneti masurile pe care le considerati corespunzatoare.
Data: ................... Semnatura ....................
Model decizie sanctionare disciplinara - Avertisment scris
Antet
DECIZIA nr. ......
din data de..................
Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrate cu nr. ...... de sesizare a conducerii ........., de catre .................., cu privire la savarsirea de catre salariatul/a .................. a urmatoarei abateri disciplinare ..................
In temeiul dispozitiilor art. 247 si art. 248 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii si potrivit prevederilor Regulamentului internal ..................;
Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul .................., numit prin ................................nr. ...... /............ a ..................;
DECIDE:
Art. 1. – (1)Dna/dl ......................., avand functia de ...................... in cadrul .................., se sanctioneaza disciplinar, cu avertisment scris.
(2) Prin prezenta, D-na/l .................. se avertizeaza in scris ca
.........................................................................................................
Art. 2. – (1) Motivul/ele de fapt al/ale sanctionarii disciplinare il constituie neindeplinirea atributiilor de serviciu/nerespectarea normelor de conduita in unitate, si anume...........................
.............................................
(2) Imprejurarile in care fapta a fost savarsita sunt urmatoarele:
(3) Gradul de vinovatie a salariatului: ......................................................
(4) Consecintele abaterii disciplinare sunt urmatoarele: .......................................
(5) In stabilirea sanctiunii disciplinare au fost avute in vedere comportarea generala in serviciu a salariatului si lipsa/eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Art. 3. – Motivul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare il constituie art. 247-251 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, in special art. 248 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
Art. 4. – Prezenta decizie se poate contesta in termen de 30 de zile, la Tribunalul ............. (de la domiciliul salariatului).
Art. 5. – (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.
REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
Data comunicarii: ..................
Semnaturi de luare la cunostinta: ..................
Model convocare salariat cercetare disciplinara
Antet
CONVOCARE
Dl/dna ..................................................., domiciliat/a in .............................., str. ........................................ nr. .....,
ap. ........., sector ..........., ocupand functia de ................................... in cadrul sectiei .............................................,
salariat/a al/a
................................................ in baza Contractului individual de munca nr. ........., incheiat la data de.............................., este convocat/a sa se prezinte in sala ................................. la data de ............................,orele ..........., la sediul d in ......................, serviciul ...................., in vederea desfasurarii procedurii cercetarii disciplinare
Cercetarea disciplinara se realizeaza pentru urmatoarele fapte:
..................................................................................................................................................................................
Salariatul/a va putea fi insot it de catre un reprezentant al organizatiei sindicale constituite la nivelul unitatii/sau de catre avocat.
La intrevedere vor mai participa dl ........................................................., avand functia de ...........................,
si dna .................................................., avand funct ia de ..................................................
Data: ............................. DIRECTOR EXECUTIV,
...........................
L.S.
Am luat la cunostinta de prezenta convocare .............................................................................................
(semnatura salariatului convocat si data)