Concedierea pentru necorespundere profesionala, probabil cel mai dificil subiect pentru angajatori

concediere pentru necorespundere profesionalaconcediere art 61 lit dconcediere individuala
Concedierea pentru necorespundere profesionala, probabil cel mai dificil subiect pentru angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu a fost niciodata simplu sa concediezi un salariat, cu atat mai mult cu cat invoci necorespundere profesionala.

In mare parte, lucrurile ar trebui sa fie simple. Discutam despre un angajat care nu se descurca pe postul pe care l-am angajat. Dar noi l-am angajat. Nu a picat din cer la noi in companie. A fost recrutat, selectat, verificat si apoi format profesional. Il evaluam cu atentie si stabilim ca a fost o decizie eronata sa il aducem in companie.

Haideti sa vedem cum vom proceda pentru a concedia legal un angajat pentru necorespundere profesionala.

Dupa cum stim bine, concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Concedierea poate fi dispusa:

- pentru motive care tin de persoana salariatului

- pentru motive care nu tin de persoana salariatului.


Nu avem voie sa concediem salariati:

a) pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala;
b) pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.

Nu avem voie sa concediem salariatii:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.


Situatiile de mai sus nu se aplica in situatia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


Art. 61 din Codul Muncii stabileste faptul ca angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului  in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat. In acest caz, cand se doreste concedierea pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

Asa cum a stabilit legiuitorul, decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta. Da, au existat litigii de munca pe care angajatii le-au initiat pentru ca din decizie lipsea termenul in care aceasta poate fi contestata si instanta judecatoreasca la care se contesta.

Atunci cand se doreste concedierea pentru necorespundere profesionala, ea poate fi dispusa doar dupa ce vom evalua salariatul, conform procedurilor de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

In situatia in care vom concedia salariatul pentru necorespundere profesionala, cade in obligatia noastra de a-i propune alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Daca nu dispunem de locuri de munca vacante, trebuie solicitat  sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

Salariatul caruia ii propunem un nou loc de munca conform cu pregatirea sa profesionala, trebuie sa isi manifeste in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

Daca salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.


Notiunea de concediere pentru necorespundere profesionala este asimilata concedierilor din motive neimputabile salariatului, motiv pentru care acesta va beneficia de dreptul la preaviz. Durata termenului de preaviz este de 20 de zile lucratoare.

Acolo unde exista contracte colective de munca, pot fi prevazute termene de preaviz mai indelungate.

In principiu, etapele concedierii pentru necorespundere profesionala sunt:

- Evaluarea salariatilor

- Trecerea intr-o alta munca

- Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca

- Preavizarea concedierii

- Emiterea deciziei de concediere


Daca salariatul nu isi indeplineste targetul, poate fi concediat pentru necorespundere profesionala?

Da, insa in orice situatie ne-am afla, este nevoie de urmarea procedurii de evaluare inainte de a lua orice decizie. Asa cum este si normal, nu este posibila concedierea salariatului pentru neindeplinirea targetului asumat in lipsa efectuarii evaluarii prealabile a salariatului.

Da, trebuie sa asteptam termenul stabilit in CIM, CCM sau in RI pentru a efectua evaluarea salariatului (la 3 luni, la 6 luni etc.). Nu este considerata justa o evaluare realizata inainte de termenul agreat, tocmai pentru ca nu ar fi relevanta.

Care sunt documentele pe care angajatorul trebuie sa le elibereze salariatului in cazul unei concedieri pentru necorespundere profesionala, conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

1. Fisa de evaluare cu punctajul obtinut
2. Notificarea de preaviz in care i se ofera un alt loc de munca disponibil in unitate in conformitate cu pregatirea sa, daca exista.
3. Decizia de concediere
4. Adeverinta (care se elibereaza numai la solicitarea salariatului) daca intentioneaza sa aplice pentru indemnizatie de somaj
5. Raport per salariat din registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal)
6. Adeverinta de vechime are este utila salariatului in vederea constituirii stagiului in vederea pensionarii eliberata in temeiul art. 34 alin. (5) din Codul muncii
7. Nota de lichidare

Atentie la faptul ca decizia de concediere pentru necorespundere profesionala poate fi atacata in instanta de catre salariat.


"Avand in vedere ca si decizia de concediere pentru necorespundere profesionala poate fi atacata in instanta de catre salariat, apreciem ca decizia va cuprinde si mentiuni privind termenul in care poate fi contestata, precum si instanta judecatoreasca la care se contesta.

Decizia de concediere va cuprinde si data emiterii, numarul de inregistrare la registratura angajatorului, semnatura celui in drept sa ia o astfel de decizie si stampila angajatorului in cazul in care persoana juridica."
, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

In instanta, salariatul poate ataca atat decizia de concediere pentru necorespundere profesionala cat si corectitudinea procedurii de evaluare prealabila emiterii deciziei. Daca membrii evaluatori detin un nivel inferior al pregatirii profesionale, rezultatul evaluarii nu va fi relevant.

Exemplu: un contabil expert este concediat pentru necorespundere profesionala dupa ce este evaluat de un contabil incepator.

Reamintim faptul ca orice concediere cu art. 61, lit. d) reprezinta un capitol dificil din viata oricarei companii, respectiv unul care ar putea duce la destabilizarea sa, daca nu este realizat conform cu legea. Nu sariti peste etapele procedurii de concediere, realizati evaluarea in mod just, respectati regulile stabilite de legiuitor la redactarea deciziei de concediere pentru necorespundere profesionala.

Mult succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediere pentru necorespundere profesionalaconcediere art 61 lit dconcediere individuala

Data aparitiei: 31 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concedierea pentru necorespundere profesionala, probabil cel mai dificil subiect pentru angajatori Nota: 2.74 din 5 - 19 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]