Concedierea pentru necorespundere profesionala, probabil cel mai dificil subiect pentru angajatori

necorespundere profesionalaconcediere pentru necorespundere profesionalaconcediere art 61 lit dconcediere individuala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu a fost niciodata simplu sa concediezi un salariat, cu atat mai mult cu cat invoci necorespundere profesionala.

In mare parte, lucrurile ar trebui sa fie simple. Discutam despre un angajat care nu se descurca pe postul pe care l-am angajat. Dar noi l-am angajat. Nu a picat din cer la noi in companie. A fost recrutat, selectat, verificat si apoi format profesional. Il evaluam cu atentie si stabilim ca a fost o decizie eronata sa il aducem in companie.

Haideti sa vedem cum vom proceda pentru a concedia legal un angajat pentru necorespundere profesionala.

Dupa cum stim bine, concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.

Concedierea poate fi dispusa:

- pentru motive care tin de persoana salariatului

- pentru motive care nu tin de persoana salariatului.


Nu avem voie sa concediem salariati:

a) pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala;
b) pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.

Nu avem voie sa concediem salariatii:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.


Situatiile de mai sus nu se aplica in situatia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


Art. 61 din Codul Muncii stabileste faptul ca angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului  in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat. In acest caz, cand se doreste concedierea pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

Asa cum a stabilit legiuitorul, decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta. Da, au existat litigii de munca pe care angajatii le-au initiat pentru ca din decizie lipsea termenul in care aceasta poate fi contestata si instanta judecatoreasca la care se contesta.

Atunci cand se doreste concedierea pentru necorespundere profesionala, ea poate fi dispusa doar dupa ce vom evalua salariatul, conform procedurilor de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

In situatia in care vom concedia salariatul pentru necorespundere profesionala, cade in obligatia noastra de a-i propune alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Daca nu dispunem de locuri de munca vacante, trebuie solicitat  sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

Salariatul caruia ii propunem un nou loc de munca conform cu pregatirea sa profesionala, trebuie sa isi manifeste in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

Daca salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, angajatorul poate dispune concedierea salariatului.


Notiunea de concediere pentru necorespundere profesionala este asimilata concedierilor din motive neimputabile salariatului, motiv pentru care acesta va beneficia de dreptul la preaviz. Durata termenului de preaviz este de 20 de zile lucratoare.

Acolo unde exista contracte colective de munca, pot fi prevazute termene de preaviz mai indelungate.

In principiu, etapele concedierii pentru necorespundere profesionala sunt:

- Evaluarea salariatilor

- Trecerea intr-o alta munca

- Notificarea agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca

- Preavizarea concedierii

- Emiterea deciziei de concediere


Daca salariatul nu isi indeplineste targetul, poate fi concediat pentru necorespundere profesionala?

Da, insa in orice situatie ne-am afla, este nevoie de urmarea procedurii de evaluare inainte de a lua orice decizie. Asa cum este si normal, nu este posibila concedierea salariatului pentru neindeplinirea targetului asumat in lipsa efectuarii evaluarii prealabile a salariatului.

Da, trebuie sa asteptam termenul stabilit in CIM, CCM sau in RI pentru a efectua evaluarea salariatului (la 3 luni, la 6 luni etc.). Nu este considerata justa o evaluare realizata inainte de termenul agreat, tocmai pentru ca nu ar fi relevanta.

Care sunt documentele pe care angajatorul trebuie sa le elibereze salariatului in cazul unei concedieri pentru necorespundere profesionala, conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

1. Fisa de evaluare cu punctajul obtinut
2. Notificarea de preaviz in care i se ofera un alt loc de munca disponibil in unitate in conformitate cu pregatirea sa, daca exista.
3. Decizia de concediere
4. Adeverinta (care se elibereaza numai la solicitarea salariatului) daca intentioneaza sa aplice pentru indemnizatie de somaj
5. Raport per salariat din registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal)
6. Adeverinta de vechime are este utila salariatului in vederea constituirii stagiului in vederea pensionarii eliberata in temeiul art. 34 alin. (5) din Codul muncii
7. Nota de lichidare

Atentie la faptul ca decizia de concediere pentru necorespundere profesionala poate fi atacata in instanta de catre salariat.


"Avand in vedere ca si decizia de concediere pentru necorespundere profesionala poate fi atacata in instanta de catre salariat, apreciem ca decizia va cuprinde si mentiuni privind termenul in care poate fi contestata, precum si instanta judecatoreasca la care se contesta.

Decizia de concediere va cuprinde si data emiterii, numarul de inregistrare la registratura angajatorului, semnatura celui in drept sa ia o astfel de decizie si stampila angajatorului in cazul in care persoana juridica."
, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

In instanta, salariatul poate ataca atat decizia de concediere pentru necorespundere profesionala cat si corectitudinea procedurii de evaluare prealabila emiterii deciziei. Daca membrii evaluatori detin un nivel inferior al pregatirii profesionale, rezultatul evaluarii nu va fi relevant.

Exemplu: un contabil expert este concediat pentru necorespundere profesionala dupa ce este evaluat de un contabil incepator.

Reamintim faptul ca orice concediere cu art. 61, lit. d) reprezinta un capitol dificil din viata oricarei companii, respectiv unul care ar putea duce la destabilizarea sa, daca nu este realizat conform cu legea. Nu sariti peste etapele procedurii de concediere, realizati evaluarea in mod just, respectati regulile stabilite de legiuitor la redactarea deciziei de concediere pentru necorespundere profesionala.

Mult succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutarde Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
necorespundere profesionalaconcediere pentru necorespundere profesionalaconcediere art 61 lit dconcediere individuala

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 12 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Concedierea pentru necorespundere profesionala, probabil cel mai dificil subiect pentru angajatori Nota: 2.74 din 5 - 19 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare cu CI expirat. Temei legal prelungire valabilitateIntrebare: Am primit pentru angajare Cartea de identitate care a expirat in luna iulie 2021. Titularul cartii spune ca a fost la politie si i s-a transmis ca poate sa mai stea inca un an asa datorita pandemiei. Va rog frumos sa imi spuneti daca este in regula si este legal sa facem angajarea cu CI expirat si care este temeiul legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri la functia de baza fara deducere personala. Declaratia 112Intrebare: Pentru un salariat care realizeaza venituri brute lunare de peste 3.600 lei (nu se acorda deducerea personala) care are copii in intretinere, mai este necesara completarea acestei informatii in D112 la randul persoane aflate in intretinere?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Descarcati GRATUIT raportul special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"
 

 


 
Atentie la pontaj si programul de lucru!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]