De exemplu, trebuie inregistrate in ReviSal absentele nemotivate, in termen de maxim 3 zile. Aceasta genereaza grave probleme in practica, deoarece adesea angajatorul nu are cum sa cunoasca daca absentele sunt nemotivate, fara o cercetare prealabila. Analiza problemei si posibilele solutii pot fi gasite in Consilier - Codul Muncii >>>
De asemenea, au aparut noi reglementari privind locurile de munca in conditii speciale si reevaluarea acestora. A fost adoptata o noua procedura a evaluarii tehnice a locurilor de munca unde exista factori de risc pentru sanatatea lucratorilor;
Dar ce se petrece cand cineva a uitat sa opereze o incheiere a activitatii CIM in Revisal?
"Un absolvent al unei scoli postliceale merge sa se angajeze la o firma. Respectiva societate doreste sa-l angajeze, dar trecand absolventul prin agentia de somaj ca sa beneficieze de OUG 60 din 05.07.2018. La agentia de somaj se descopera ca absolventul a lucrat in perioada 2009-2011 la o multinationala, iar la data incetarii CIM la acea multinationala (01.07.2011), nu i s-a facut incetarea activitatii in Revisal, deci practic apare ca si salariat in continuare, desi i s-a dat o copie de Decizie de incetare si o copie a fisei de lichidare. Cine trebuie sa faca corectura in Revisal? Multinationala? ITM judetean? Si mai ales cum trebuie facuta o asemenea corectura dupa atatia ani? De la cine ia salariatul adeverinta cu data incetarii activitatii, un exemplar din ReviSal corectat ca sa poata merge la somaj si sa inceapa formele de angajare?"
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
Inregistrarile in REVISAL se fac de catre angajatori si nu de catre Inspectoratul teritorial de munca. Astfel se prevedea in HG 500/2011 in vigoare la data de 01 07 2011. De asemenea, HG 905/2011 in vigoare la acest moment, prevede obligatia angajatorilor de a inregistra incetarea CIM in Registrul general de evidenta a salariatilor.
Conform art. 7 alin. (6) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Alin. (8) al aceluiasi articol stabileste ca, in situatia in care angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera un extras din registru, astfel cum este prevazut la alin. (6), salariatul/fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca eliberarea unui extras din registru din care sa rezulte activitatea desfasurata la acesta, in calitate de salariat. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
In acest context, inspectoratul teritorial de munca are obligatia de a elibera extrasul din registru doar daca fostul angajator se afla in imposibilitate.
Sursa: PortalCodulMuncii