Acest aspect este reglementat de Ordinul comun al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si presedintele Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), publicat in Monitorul Oficial nr. 561 din 8 august 2011.
"O SC cu un numar de 20 salariati are in schema organizatorica 1 administrator, 1 director economic si sefi servicii. Este obligatoriu sa se infiinteze si postul de director general?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Orice angajator trebuie sa fie familiarizat cu faptul ca atributiile administratorului sunt atributii de manager de societate.
Consilier Codul Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In acest sens, administratorul unui SRL poate avea calitatea de salariat avand cod COR 214945, adica administrator de societate comerciala cu atributii de manager.
IMPORTANT! Acesta poate fi numit si director general societate comerciala, cu cod COR 112011, deoarece Codul muncii ii permite cumulul de functii.
Directorii generali si directorii executivi formuleaza si revizuiesc politicile si planifica, coordoneaza (direct) si evalueaza activitatile generale ale intreprinderilor sau organizatiilor (cu exceptia organizatiilor specializate si a departamentelor guvernamentale), cu sprijinul altor manageri (directori), de obicei in cadrul liniilor (directoare) stabilite de catre consiliul de administratie sau organismele de conducere, in fata carora sunt responsabili pentru operatiunile intreprinse si rezultatele aferente acestora, conform legislatiei in vigoare.
In cadrul unei societati cu raspundere limitata administratorul poate detine si functia de director societate comerciala, nefiind obligatorie infiintarea postului de director general.
Sursa: PortalCodulMuncii