La un punct de lucru al societatii, din alt judet, o salariata este in concediu crestere copil pana la data de 1 septembrie 2020. La punctul de lucru societatea nu mai are activitate si nici un alt salariat, dar punctul nu a fost inchis. Cum se procedeaza in cazul in care salariata doreste de revina la lucru?
Raspunsul specialistului:
Art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor prevede astfel:
Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 alin. (1);
c) salariatei/salariatului care se afla in concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 11 alin. (1) lit. a).
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Astfel cum se poate observa, se interzice concedierea salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 alin. (1).
La art. 7 alin. (1) este prevazut stimulentul de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. In plus, se interzicie concedierea salariatei un termen de 6 luni de la revenirea definitiva a salariatei in unitate.
Spre exemplu, daca salariata revine la lucru in data de 12 mai si copilul implineste 2 ani in data de 15 iulie, concedierea va putea sa fie dispusa cel mai devreme la data de 13 noiembrie (data cand expira termenul de 6 luni, interdictia de concediere datorita stimulentului de insertie expira la data implinirii de catre copil a varstei de 2 ani).
Prin exceptie, aceste interdictii nu se aplica si angajatorul poate dispune concedierea oricand daca se afla in reorganizare judiciara sau faliment.
Daca angajatorul nu se afla in reorganizare judiciara sau faliment, numai prin intelegere cu salariata poate fi rezolvata situatia in sensul modificarii locului de munca prin act aditional sau al incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<