Asigurare facultativa in sistemul de pensii. Contributii sociale de la 1 iulie 2012

01 August 2012
01 August 2012
Codul fiscalasigurare facultativapensiicontributii1 iulie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va reamintim, prin cele ce urmeaza, care sunt obligatiile fiscale si declaratiile ce se impun dupa data de 01.07.2012 pentru un asociat unic care nu beneficiaza de indemnizatie. Pana la aceasta data asociatul unic incheia contract atat cu Casa de Pensii, cat si cu Casa de Sanatate si in baza acestora vira obligatiile fiscale la aceste unitati. Mentionam ca pentru contributia la fondul de sanatate anual pana la data primei plati se intocmea declaratia privind obligatiile de constituire si plata la F.N.U.A.S (ANEXA 1). Vom vedea astfel daca incepand cu data antementionata obligatiile fiscale se vireaza la ANAF.

Raspuns:

Intelegem ca, in speta, este vorba de o asigurare facultativa in sistemul public de pensii( persoana fie nu este asigurata obligatoriu in sistemul public de pensii, fie desi este asigurata doreste sa isi completeze venitul asigurat).
Incepand cu data de 01 iulie 2012 nu s-au adus modificari in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale datorata de persoanele asigurate facultativ in sistemul public de pensii.
In consecinta, dupa data de 01 iulie 2012, contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat datorata in baza cotractului de asigurare sociala (asigurare facultativa in sistemul public de pensii) se datoreaza si plateste in aceleasi conditii.
Totodata, incepand cu data de 01 iulie 2012 in Codul fiscal a fost introdus art. 296 indice 32 cu urmatorul continut:

Art. 29632. - (1) Persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I-III, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, precum si venituri din pensii mai mici de 740 lei si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate.
(2) Pentru persoanele prevazute la alin. (1), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta valoarea salariului minim brut pe tara.
(3) Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii prevazuti la alin. (1) se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

In consecinta daca asociatul unic nu realizeaza intr-un an fiscal venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri de natura celor mentionate la cap. I-III din Codul fiscal printre care enumeram, venituri din salarii, asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente, venituri din investitii, cedarea folosintei bunurilor, etc si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, are obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate la valoarea salariului minim brut pe tara iar plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia.

Conform art V alin. (1) din OUG 125/2011, incepand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice prevazute la cap. II si III din titlul IX2 al Codului fiscal , printre care regasim si persoanele fara venituri, revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Astfel, incepand cu aceasta data contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate datorata de persoanele fara venituri este administrata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Cu privire la procedura de plata a contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, persoana care nu realizeaza venituri trebuie sa se adreseze administratiei financiare in a carei raza teritoriala isi are domiciliu.



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]