Fondurile de pensii facultative, Pilonul III, in crestere cu 25% in 2024

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Decembrie 2024
03 Decembrie 2024
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pensii facultativepilonul III de pensii
Fondurile de pensii facultative, Pilonul III, in crestere cu 25% in 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizam ca fondurile de pensii facultative, ne referim la Pilonul III, aveau active in valoare de 5,55 miliarde de lei, la finalul lunii octombrie, in crestere cu 25% comparativ cu nivelul inregistrat la aceeasi data a anului anterior.

 

Aceste date din raportul al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) arata ca cele mai multe investitii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate in lei (89,4%).

Valoarea contributiilor virate in luna octombrie a fost de 68 milioane de lei, in timp ce contributia medie a fost 166 de lei.

Titlurile de stat detineau cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 3,7 miliarde de lei, respectiv 66,8%. Pe locul doi se aflau actiunile, cu 1,38 miliarde de lei (25%), iar pe pozitia a treia obligatiunile corporative, cu 186,58 milioane de lei, adica 3,4% din totalul activelor.

Fondurile de pensii facultative aveau 806.499 de participanti, in luna octombrie 2024, iar pe Pilonul III sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea si Raiffeisen Acumulare.


Pilonul III de pensii - pensii facultative


Conform Ministerului Muncii, sistemul de pensii facultative este reglementat prin Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cand au inceput fondurile private de pensii sa primeasca/colecteze contributii?

Colectarea contributiilor la sistemul de pensii facultative administrate privat se face incepand cu luna iunie 2007.  

STOP! Stiai?

Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 –Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>

Care este regimul taxarii acestor contributii?

Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, in limita unei sume reprezentand  echivalentul in lei a 400 de euro  intr-un an fiscal.

Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative a unui angajator proportional cu cota acestuia de participare este deductibila, la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand, pentru fiecare participant, echivalentul in lei a 400 de euro intr-un an fiscal (art. 68 alin. (5) lit. g din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal)...mai multe AICI.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]