Asa se face ca acestia vor putea plati retroactiv la pensii, pentru perioade de cel mult cinci ani in care nu au cotizat. Desigur ca in primul rand trebuie ca acest proiect de lege sa treaca si de Camera Deputatilor, for decizional in aceasta situatii.
Poti vedea derularea procesului proiectului de lege la Camera Deputatilor aici.
Iar aceste prevederi legate de plata retroactiva a contributiei pentru pensii, adica cumpararea de vechime in munca, se vor aplica abia incepand cu 2021.
La acel moment, orice roman care are un stagiu de cotizare de 15 ani va putea sa faca un contract de asigurare facultativa cu casa de pensii si sa-si plateasca, in rate, raportat la salariul mediu, contributii pentru perioade din urma care sa totalizeze 5 ani. Asadar, de la acel moment romanii vor putea cumpara vechime tot timpul, spre deosebire de momentul prezent, cand acest proces are un termen-limita, adica 31 decembrie 2018.
"In proiectul noii legi se mentine contractul de asigurare facultativa, care sufera totusi cateva modificari. Astfel, daca in actuala lege se poate plati doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana isi va putea alege perioade diferite necontributive ca sa totalizeze 5 ani", conform Ministerului Muncii.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legea pensiilor a fost adoptata de Guvern in data de 10 octombrie 2018, iar nicio pensie in plata nu va scadea dupa recalculare, anunta ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Urmeaza ca proiectul de lege sa fie dezbatut de Parlament.
Legea pensiilor a fost adoptata de Guvern in data de 10 octombrie 2018, iar nicio pensie in plata nu va scadea dupa recalculare, anunta ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Urmeaza ca proiectul de lege sa fie dezbatut de Parlament....vezi toate modificarile propuse pentru legea pensiilor aici >>>
Pensiile de boala si cine va beneficia de acestea
Conform noului proiect de lege, de pensia de invaliditate vor beneficia doar persoanele care si-au pierdut total sau cel putin pe jumatate capacitatea de munca.
Despre ce cazuri si situatii vorbim? Este vorba despre accidentele de munca si bolile profesionale, precum si alte boli sau accidente care nu au legatura cu munca.
Schizofrenia, SIDA si neoplaziile vor fi incadrate in categoria pierderii pe jumatate a capacitatii de munca.
Este demn de mentionat ca cei care au participat la Revolutia din 1989 vor beneficia in continuare de pensie de invaliditate.
Iata si categoriile de invaliditate, conform proiectului de lege:
- gradul I - caracterizat de deficienta functionala grava, capacitate de munca si autoservire diminuate;
- gradul II - caracterizat de deficienta functionala accentuata, capacitate de munca diminuata si capacitate de autoservire pastrata;
- gradul III - caracterizat de deficienta functionala medie, capacitate de munca diminuata si capacitatea de autoservire pastrata.
"Pentru orice grad de invaliditate prevazut la alin. (1) (cele enumerate mai sus - n.red.), in functie de natura afectarii capacitatii de munca si tipul raportului de munca, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale", este precizat in proiectul de lege a pensiilor.