Legea PENSIILOR 2019 PROMULGATA de presedintele tarii! Se mareste punctul de pensie de la 1 septembrie

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
22 Ianuarie 2020
22 Ianuarie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
noua lege a pensiilorlegea pensiilor 2019legea pensiilor neconstitutionala 2019legea pensiilor promulgata de presedintele Iohannis
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 8.07.2019
 
Noua Legea a Pensiilor Legea nr 127/2019 a fost promulgata de catre presedintele Iohannis in data de 8.07.2019 si publicata in Monitorul Oficial nr. 563 din  9 iulie 2019

Puteti consulta lista modificarilor introduse si varianta completa in articolul nostru Noua Legea a Pensiilor - Legea nr. 127/2019 
 
Va reamintim ca acest act normativ prevede o crestere treptata a punctului de pensie, incepand din 1 septembrie 2019 si pana in 2022.


UPDATE 26.06.2019: 
 
Va aducem la cunostinta faptul ca deputatii au votat in data de 26.06.2019 cu 197 de voturi proiectul legii pensiilor, initiat de fostul ministru al Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
 
Este demn de mentionat ca Legea are in vedere o majorare a punctului de pensie care va intra in vigoare de la 1 septembrie 2019, iar alte majorari vor intra treptat, pana in 2022. 
 
Au fost 197 voturi "pentru", 70 de abtineri, niciun vot impotriva.
 
Proiectul are un impact bugetar urias, estimat la peste 8 miliarde de lei in acest an si 25 miliarde de lei anul viitor, iar FMI si Comisia Europeana au avertizat ca majorarile ar putea deveni nesustenabile.
 

UPDATE 19.06.2019:
 
 
Legea pensiilor s-a intors in Parlament pentru a fi reexaminata ca urmare a deciziei de neconstitutionalitate anuntata de Curtea Constitutionala (CCR), dar a fost respinsa in Senat, deoarece NU a fost intrunit numarul necesar de voturi. 
 
Conform Mediafax.ro, senatorii au votat 67 "pentru" iar 22 s-au abtinut, in data de 19.06.2019.
 
Legea privind sistemul public de pensii nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a trece, in plenul Senatului. 
 
Se pare ca din cauza lipsei unui senator, ca urmare a demisiei lui Traian Basescu, nu a fost obtinut numarul necesar de voturi.

UPDATE 14.03.2019

Legea pensiilor este neconstitutionala si se intoarce in Parlament, conform deciziei Curtii Constitutionale din data de 13.03.2019, care a examinat o solicitare de la partidele USR si PNL. Asadar, exista prevederi care trebuie modificate conform CCR, iar 83 de deputati au remarcat aceste aspecte care vizeaza conditionarea dreptului la pensie al angajatului si discriminarea nejustificata intre persoanele cu dizabilitati.
 
Este vorba despre articolele art.25 alin.(1): "contribuabilii la sistemul public de pensii sunt cei care datoreaza si platesc, dupa caz, contributia de asigurari sociale, conform Codului fiscal”

si art.63 lit.a) si b) din Legea privind sistemul public de pensii care au fost declarate neconstitutionale. Prevederea criticata din art. 63 se refera la  una dintre conditiile pe care persoanele indreptatite trebuie sa le indeplineasca in mod cumulativ pentru a beneficia de pensia de invaliditate este aceea ca la data solicitarii pensiei de invaliditate sa fi realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani.
 
De asemenea trebuie sa aiba implinita varsta standard de pensionare si sa aiba capacitatea de munca diminuata din cauza unor accidente si boli, cu sau fara legatura cu munca.
 

Legea pensiilor a fost adoptata in Camera Deputatilor, for decizional in data de 19 decembrie. Legea a trecut cu 193 voturi „pentru”, un vot „impotriva” si 14 abtineri.
 
Este demn de mentionat ca deputatii au adoptat si un amendament al UDMR, respins in Comisia pentru munca care prevede ca persoanele care sufera de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare.
 
Astfel, „pensionari - persoana care beneficiaza de una din categoriile de pensii prevazute de prezenta lege si a realizat cel putin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum si persoanele incadrate in grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor, informeaza Capital.ro.


UPDATE 11 octombrie 2018:

Legea pensiilor a fost adoptata de Guvern in data de 10 octombrie 2018, iar nicio pensie in plata nu va scadea dupa recalculare, anunta ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Urmeaza ca proiectul de lege sa fie dezbatut de Parlament.
 
De asemenea, Vasilescu a anuntat ca nu se va modifica nici varsta standard de pensionare sau stagiul de cotizare:
 
"Nicio pensie nu ca scadea dupa recalculare. Nu se modifica varsta standard de pensionare si nici stagiul de cotizare", a declarat ministrul Muncii, conform Mediafax.
 
Impactul financiar in anul 2019 al Legii Pensiilor va fi de 8,4 miliarde lei, iar in 2020 suma se va tripla:
 
"Impactul financiar va fi in anul 2019 de 8,4 miliarde de lei, in 2020- 24, 8 miliarde , in 2021- 58 de miliarde, iar in anul 2022 - 81 de miliarde", a declarat Lia Olguta Vasilescu.
 
De asemenea, punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a se lua in calcul intoarcerea sarcinii fiscale. Pensiile nu mai sunt purtatoare de CAS si CASS inca din 2016, precizeaza Ministerul Muncii.


 Printre noutatile aduse de proiect se numara cea privind introducerea masteratului si doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Conditia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare sa fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioada asimilata se acorda cate 0,25 puncte.
 


Ministerul Muncii a anuntat noua Legea Pensiilor valabila din 2019
 
Propunerea legislativa este oficiala, urmand sa inceapa demersurile de transformare a sa in lege aplicabila.
 
 
Conform declaratiilor oficiale, legea pensiilor va ramane in dezbatere publica pana pe 8 septembrie, iar apoi va intra in procedura parlamentara, de unde va ajunge la presedintele tarii, care ar urma sa o promulge. Asadar, legea ar urma sa fie valabila din aceasta toamna.
 
Actuala pensie anticipata (nepenalizata) devine pensie pentru limita de varsta, conform expunerii de motive la noua Lege a pensiilor. Astfel, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se pot pensiona pentru limita de varsta cu 5 ani inainte de indeplinirea varstei standard de pensionare. 
 
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea Numarului Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referinta. Numarul total de puncte este suma punctajelor anuale Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta intre pensie si indemnizatia sociala, cu 3 luni inainte de intrarea in vigoare a legii.
 
Punctul de pensie va fi de 1.265 lei in 2019, de 1.775 lei in 2020, de 1.875 lei in 2021, iar apoi se va indexa cu inflatia, iar din anul 2022 valoarea si cu 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
 
Pensia de urmas se va cuveni copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii
 
Pensia minima se stabileste in procente, minim si maxim, din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in functie de stagiul de cotizare.
 
Se introduce o noua prestatie si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor, si reprezinta 25% din pensia sotului decedat
 
Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master si doctorat
 
"In acest caz se poate cumula pensia cu salariul si se valorifica perioadele necontributive asimilate. Proiectul de act normativ reglementeaza conditii de reducere, cu 6 ani, a varstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut si crescut pana la varsta de 16 ani 3 copii", se arata in document.
 
Incepand cu al 4-lea copil se adauga cate 1 an in plus, pentru fiecare copil.
 
Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani. 
 
"La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate nu se iau in considerare perioadele asimilate in care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar si a satisfacut serviciul militar. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare", mentioneaza proiectul de lege.
 
In ceea ce priveste pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfasurarii unor activitati profesionale si a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activitati. 
 
Astfel, gradul I e caracterizat de deficienta functionala grava si capacitate de munca diminuata, gradul II e caracterizat de deficienta functionala accentuata si capacitate de munca diminuata, iar gradul III e caracterizat de deficienta functionala medie si capacitate de munca diminuata. 
 
Pensia de urmas se va cuvini copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. 
 
Prin noua Lege, conform proiectului, se introduce o noua prestatie, si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor. Acesta reprezinta 25% din pensia sotului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. 
 
Noua prestatie se acorda in urmatoarele conditii: 
 
- sotul supravietuitor are stagiul complet de cotizare;
- are varsta standard de pensionare;
- nu s-a recasatorit;
- durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani, iar suma totala incasata sa nu depaseasca 80% din salariul minim brut pe economie. 
 
Pensia minima
 
Proiectul de lege cuprinde reglementari potrivit carora daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei minime se acorda cuantumul pensiei minime.
 
Astfel, pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, se instituie cuantumuri minime ale pensiilor. 
 
"Pensia minima reprezinta un prag minim al cuantumului pensiei si se stabileste in procente, minim si maxim, din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in functie de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adauga cate 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fara a depasi procentul maxim de 75%".  
 
De la data intrarii in vigoare a legii, pentru pensionarii cu vechime in munca cuprinsa intre 10-15 ani, cuantumul pensiei minime reprezinta 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime mai mare de 10 ani se adauga cate 1% din salariul minim brut pe ?ara. 
 
"Calitatea de pensionar se dobandeste de persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani. Incepand cu data intrarii in vigoare a legii, persoanele care nu indeplinesc conditia de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizatie sociala si fac obiectul unei alte legi", reiese din proiect.
 
Se va putea opta pentru pensie sau indemnizatie sociala 
 
Proiectul de lege reglementeaza dreptul de optiune intre cuantumul pensiei determinat in functie de contributivitate si indemnizatia sociala. Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta intre pensie si indemniza?ia sociala, cu 3 luni inainte de intrarea in vigoare a legii, arata noua lege. 
 
Potrivit documentului, pensionarii care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiaza de recalculare, iar daca suma rezultata din calcul este sub indemnizatia sociala, pot opta pentru aceasta din urma. 
 
Proiectul de lege reglementeaza valorificarea, la determinarea cuantumului pensiei a sumelor incasate cu titlul de acord global, sporuri, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii si alte drepturi de natura salariala. 
 
In situatia in care venitul total nu poate fi dovedit, se acorda o majorare a punctajului lunar cu 10%, din oficiu, pentru perioada 1 februarie 1975 - 1 aprilie 2001. 
 
"Daca pensionarul prezinta adeverinte din care reiese un procent mai mare de 10%, se acorda suma rezultata din recalculare. Daca dupa recalcularea conform adeverintelor aduse rezulta o pensie mai mica, atunci se pastreaza pensia calculata cu majorarea de 10% acordata initial", arata expunerea de motive. 
 
Formula de calcul 
 
Referitor la formula de calcul a pensiilor, proiectul de lege cuprinde reglementari potrivit carora cuantumul pensiei se determina prin inmultirea Numarului Total de Puncte cu Valoarea Punctului de Referinta. Numarul total de puncte este suma punctajelor anuale. 
 
Punctajul anual este suma punctajelor lunare impartit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat impartit la castigul mediu brut pe economie. Valoarea Punctului de Referinta (VPR) va fi de 75 de lei in anul 2021. 
 
VPR a fost determinat prin impartirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adica 1.875 de lei, la 25, care reprezinta vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultata in urma aplicarii ultimelor patru legi ale pensiilor. 
 
Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master si doctorat in plus fata de studiile universitare la zi, stagiul militar, pensia de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportarii, prizonieratului si detentiei politice.
 
Studiile universitare, master, doctorat se valorifica la stabilirea drepturilor de pensie doar pe durata normala de studii, conform legii. 
 
Conditia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare sa fie de 15 ani.
 
Reglementarile referitoare la contractul de asigurare facultativa vizeaza, printre altele, categoriile de persoane care pot cumpara vechime in munca pe o perioada de maximum 5 ani la alegere din perioade diferite, anterioare incheierii contractului, in care nu au desfasurat activitati profesionale. Plata se poate face in rate, dar nu mai tarziu de 1 an de la incheierea contractului. In cazul neplatii integrale, stagiul de cotizare se valorifica proportional cu suma platita.
 
Venitul la care se poate asigura facultativ este cel putin castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale de stat. 
 
Legea se aplica etapizat pana in anul 2021, cand va intra integral in vigoare. 
 
Valoarea punctului de pensie se actualizeaza conform Programului de Guvernare, si anume: 
 
- 1.265 de lei in 2019;
- 1.775 de lei in 2020;
- 1.875 de lei in 2021, adica suma aferenta VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adauga majorarea de 10% aferenta sporurilor, acordului global si altor drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contribu?ii;
 
- din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinta se va indexa, anual, cu inflatia.
 
Acesta este un Proiect de Lege si urmeaza sa se afle in dezbatere publica. Pentru a deveni lege, el va trebui adoptat de catre Parlament din nou, promulgat de Presedintele Romaniei si, mai apoi, publicat in Monitorul Oficial.
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]