Asa se face ca, initierea negocierii colective, in unitatile in care nu exista incheiat un contract/acord colectiv de munca, este obligatorie pentru punerea in aplicare a noilor modificari ale Codului Fiscal, in celelalte unitati fiind obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele si acordurile colective de munca in vigoare, a decis Guvernul, introducand obligatii care nu erau incluse in forma lansata in dezbatere publica a unei ordonante, informeaza Profit.ro.
In acest context, a fost publicata in Monitorul Oficial OUG nr. 82/2017:
"Art. VII. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in unitatile in care nu exista incheiat contract/acord colectiv de munca,’ initierea negocierii colective este obligatorie, pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) si (5) din Legea nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 este obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele si acordurile colective de munca in vigoare.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
(3) In aplicarea prevederilor alin. (1)—(2) si prin derogare de la prevederile art 135 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in unitatile in care nu exista sindicat reprezentativ afiliat la o federatie reprezentativa la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de munca sau a actelor aditionale, dupa caz, pot participa reprezentanti ai federatiei sindicale, in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii salariatilor."
In acest context, angajatorii romani vor fi nevoiti sa initieze negocieri colective pentru a respecta norma de a trece contributiile sociale catre salariati.
Toate aceste reguli vor trebui aplicate in intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017.
CAS si CASS in seama angajatilor si diminuarea impozitului pe venit, publicate in Monitorul Oficial
Va reamintim ca, potrivit modificarilor Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie, contributiile sociale trec in seama angajatilor. De asemenea, conform unei OUG, nivelul contributiilor scade la 37,25% de la 39,25%.
Cu alte cuvinte, se transfera catre salariat 20 de puncte, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator.
Asadar, 35% din salariul brut vor fi contributii retinute de angajator pentru salariat, iar contributiile de 2,75% ramase in seama angajatorului, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical...citeste mai multe detalii despre contributiile sociale aici >>>