Specialistii raspund: Putem incheia contract de prestari servicii cu un specialist in medicina muncii?

medicina munciiprotectia munciissm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In randurile urmatoare vom analiza o speta deosebit de interesanta, cu privire la posibilitatea de a incheia contract de prestari servicii cu un specialist in medicina muncii in cazul unei institutii publice locale, cu angajati personal cu functii publice si contractuale.

Care este temeiul legal si daca persoana indreptatita sa intocmeasca raportul de necesitate este angajatul din cadrul Comp. de protectia si inspectia muncii sau din cadrul servicului de Resurse umane.

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Conform legislatiei in vigoare,  in vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii.

Nu uitati faptul ca masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca se stabilesc potrivit reglementarilor legale.

Aceste masuri vor fi stabilite astfel incat fiecare lucrator sa poata beneficia de supravegherea sanatatii la intervale regulate.

Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata prin medicii de medicina muncii.

Mare atentie la faptul ca supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor.

Potrivit prevederilor art. 4, supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, orice angajator are obligatia de a asigura supravegherea sanatatii lucratorilor, prin medici de medicina muncii. Angajatorul poate astfel fie angaja cu contract individual de munca un astfel de medic de medicina muncii sau poate contracta serviciile de medicina muncii, potrivit legii.


In cazul institutiilor publice, pentru contractarea serviciilor de medicina muncii apreciem ca trebuie respectate prevederile legale privind achizitiile publice.


Asadar, tinand cont de specificul activitatii, apreciem ca, la nivelul unei institutii sau autoritati publice incheierea de contracte civile de prestari servicii poate fi realizata numai in conditiile si cu respectarea prevederilor OUG 34/2006, cu modificarile si completarile  ulterioare si ale HG 925/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit acestor acte normative, operatorul economic reprezinta oricare furnizor de produse, prestator de servicii ori executant de lucrari - persoana fizica/juridica, de drept public sau privat, ori grup de astfel de persoane cu activitate in domeniul care ofera in mod licit pe piata produse, servicii si/sau executie de lucrari.

Asadar, poate avea calitatea de contract oricare persoana fizica sau juridica, de drept privat, romana sau straina careia in calitate de:

• furnizor,
• executant, sau
• prestator,
i s-a atribuit un contract de achizitie publica.

In concluzie, apreciem ca o institutie sau autoritatea publica poate incheia contracte de prestari servicii, doar cu respectarea prevederilor legale mentionate anterior.

In ceea ce priveste referatul de necesitate pentru initierea procedurii de achizitie, apreciem ca acesta trebuie elaborat de catre compartimentul/persoana cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca din cadrul institutiei.


Analiza realizata de PortalCodulMuncii.ro




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
medicina munciiprotectia munciissm

Data aparitiei: 26 Septembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Specialistii raspund: Putem incheia contract de prestari servicii cu un specialist in medicina muncii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]