Noutati referitoare la cerintele minime de pregatire in domeniul SSM

12 Martie 2012
12 Martie 2012
Legea securitatii si sanatatii in muncalegea 319/2006cerinte minime de pregatire
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La articolul II al Hotararii Guvernului nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.425/2006, era prevazut ca, in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a acesteia, sa se aprobe cerintele minime de pregatire si formare in domeniul securitatii si sanatatii in munca si continutul minim al programelor-cadru necesare pentru ocupatiile specifice din domeniul sanatatii si securitatii in munca, respectiv cele de tehnician in secutitate si sanatate in munca si expert in secutitate si sanatate in munca prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.

Prin acelasi act normativ urmau sa fie aprobate competentele minime si abilitatile aferente ocupatiilor de tehnician de securitate si sanatate in munca si expert in securitate si sanatate in munca conferite prin standardele ocupationale, echivalarea intre ocupatiile specifice, precum si alte aspecte referitoare la formarea profesionala.

Numai ca articolul II al Hotararii Guvernului nr. 955/2010 a fost abrogat in intregime prin intermediul Hotararii Guvernului nr. 1.242 din 14 decembrie 2011. Tot prin Hotararea Guvernului nr. 1.242/2012 au fost eliminate chiar ocupatiile specifice de tehnician de securitate si sanatate in munca si expert in securitate si sanatate in munca si, odata cu ele, cerintele minime de pregatire corespunzatoare acestor ocupatii.

Exista in continuare doua niveluri de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor necesare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, respectiv nivelul mediu si nivelul superior.

Cerintele minime corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, ce trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt:
a) studii in invatamantul liceal, filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic si
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore.

Cerintele minime corespunzatoare nivelului superior de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, ce trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca cu o durata de cel putin 80 de ore si
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.

Cele doua niveluri de pregatire se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire corespunzatoare cursurilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca absolvite.

Cursurile si programele de formare in domeniul securitatii si sanatatii in munca se efectueaza de catre furnizori de formare profesionala autorizati, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Lucratorul desemnat, pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca si, dupa caz, alti lucratori. Conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele corespunzatoare nivelului superior de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Serviciul extern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu  de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca si, dupa caz, alti lucratori. Conducatorul serviciului extern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele corespunzatoare nivelului superior de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

INFO
Cerintele pentru nivelul superior prevazute la punctele b) si c) sunt considerate indeplinite si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Atentie!
In cazul in care serviciul extern de prevenire si protectie este format dintr-o singura persoana, aceasta trebuie sa indeplineasca cerintele corespunzatoare nivelului superior de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Sanctiune
Încalcarea dispozitiilor legale privind capacitatea si mijloacele de care trebuie sa dispuna lucratorul desemnat pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si de protectie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (6) lit. a) din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]