Ca angajator va revine responsabilitatea de a lua toate masurile necesare de prevenire si protectie a lucratorilor. O componenta esentiala a activitatii de prevenire este instruirea lucratorilor dvs., cu scopul insusirii cunostintelor si formarea deprinderilor de securitate si sanatate in munca.
Pentru ca un lucrator sa fie instruit corespunzator in domeniul securitatii si sanatatii in munca, activitatea de instruire trebuie derulata de-a lungul a trei faze, in cadrul carora se realizeaza:
- instruirea introductiv-generala;
- instruirea la locul de munca;
- instruirea periodica.
Atat instruirea la locul de munca, cat si instruirea periodica se vor efectua pe baza tematicilor intocmite de catre o persoana competenta, vor fi aprobate de catre angajator si vor fi pastrate in copie de catre persoana care efectueaza instruirea.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Instruirea introductiv-generala este obligatia persoanei desemnate
Avand un caracter general, instruirea introductiv-generala trebuie facuta numai de catre o persoana care are competente in domeniul securitatii si sanatatii in munca, este certificata prin diplome de absolvire a unor cursuri de specialitate, indiferent ca este un lucrator desemnat, lucrator din cadrul serviciului intern de protectie sau lucrator din cadrul serviciului extern de protectie.
Scopul instruirii introductiv-generale este acela de a informa lucratorul cu privire la:
- activitatile specifice organizatiei,
- riscurile pentru securitate si sanatate existente in desfasurarea activitatilor respective si
- masurile de prevenire si protectie la nivelul organizatiei.
Instruirea la locul de munca – piesa de baza in activitatea de prevenire sau formalitate?
De multe ori instruirea la locul de munca este considerata o formalitate, care trebuie redusa in cel mai bun caz la completarea si semnarea la timp a fiselor individuale de instructaj. Aceasta abordare constituie una dintre abaterile grave care conduc la producerea accidentelor de munca.
Instruirea la locul de munca trebuie organizata pe grupe de cel mult 20 de persoane si este obligatia legala a conducatorului locului de munca.
Scopul instruirii la locul de munca este acela de a prezenta:
- riscurile pentru securitate si sanatate specifice fiecarui loc de munca, post de lucru si/sau functii exercitate si
- masurile de prevenire si protectie corespunzatoare acestor riscuri.
Instruirea la locul de munca va cuprinde:
a) informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala;
b) prevederile instructiunilor proprii;
c) modul de acordare a primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor;
d) prevederi legale privind activitatile specifice desfasurate de lucrator;
e) demonstratii practice privind activitatea lucratorului si exercitii privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie, evacuare si de prim ajutor.
Admiterea definitiva la lucru a angajatului instruit se face numai dupa verificarea cunostintelor de catre seful ierarhic superior celui care a facut instruirea si se consemneaza in fisa de instruire individuala.