In sectorul privat
Pe durata concediului de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, potrivit prevederilor contractului individual de munca.
Prevederile Codului muncii stabilesc si o baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului de odihna. Astfel, valoarea indemnizatei va fi stabilita ca medie zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Indemnizatia se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Valoarea indemnizatiei are un prag minimal, raportat la cuantumul unor venituri salariale stabile cum ar fi salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Acestea sunt venituri stabilite contractual, pe calea negocierilor colective sau individual, si nu sunt supuse, de regula, unor fluctuatii lunare care sa genereze dificultati in stabilirea bazei de calcul.
In categoria veniturilor mentionate mai sus intra urmatoarele sume de bani:
– salariile de merit;
– indemnizatie de conducere;
– sporul de vechime;
– sporul pentru conditii de munca grele, penibile, periculoase sau nocive;
– sporul de izolare.
IMPORTANT!
Nu sunt considerate sporuri cu caracter permanent si nu intra in baza de calcul a indemnizatiei de concediu, decat in masura in care partile convin in mod expres in acest sens, urmatoarele categorii de sporuri:
– sporul aferent orelor suplimentare;
– sporul pentru munca desfasurata in timpul noptii.
Pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu.
In unitatile bugetare care incadreaza personal contractual se aplica H.G. nr. 250/1992, republicata
Pe durata concediului de odihna, salariatii au dreptul la o indemnizatie calculata in raport cu numarul de zile de concediu inmultit cu media zilnica raportata la:
– salariul de baza;
– sporul de vechime;
– indemnizatia pentru functia de conducere.
Media zilnica a veniturilor astfel determinate se stabileste in raport cu numarul zilelor lucratoare din fiecare luna in care se efectueaza zilele de concediu. Pentru salariatii incadrati cu fractiuni de norma, indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza avandu-se in vedere veniturile cuvenite pentru fractiunea sau fractiunile de norma care se iau in calcul.
In unitatile bugetare care au incadrati functionari publici se aplica prevederile Ordonantei Guvernului nr. 6/2007.