"Cum calculez concediul neefectuat la plecarea unui salariat? Codul Muncii prevede calcul de concediu de odihna prin compararea lunii in curs cu media pe ultimele 3 luni, insa zilele de concediu neefectuat nu au o modalitate de calcul. Daca angajatul ar fi avut concediu de odihna efectuat in luna, s-ar fi luat in calcul media cea mai avantajoasa pentru salariat, conform Codului Muncii.
Avand in vedere ca in luna iulie 2024 angajatul a avut concediu de odihna neefectuat, acesta s-a calculat raportat la salariul din luna incetarii contractuale, mai exact la salariul brut de incadrare. Nu avem in ROI mentionat cum se calculeaza concediul neefectuat. Este gresit calculul raportandu-ne doar la luna in curs?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 150 alin. (1) din Codul muncii, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Astfel cum prevede alin. (2), indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Conform art. 146 alin. (3) din Codul muncii, in cazul incetarii contractului individual de munca concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Astfel, cata vreme textul se refera la compensarea in bani a concediului de odihna inseamna ca si aceasta compensare se calculeaza similar indemnizatiei de concediu de odihna ceea ce inseamna ca se acorda indemnizatia mai favorabila cu titlu de compensare.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.