“O societate are mai multe puncte de lucru si doreste sa aplice pentru reducerea timpului de munca pana la 50% conform OUG 132/2020. Exista insa cateva neclaritati: - cf. OUG, la art. 1, alin. (9) se mentioneaza ca pe "perioada de aplicabilitate a acestei masuri sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus, precum si subcontractarea de activitati desfasurate de salariatii al caror timp de munca a fost redus. Interdictia se raporteaza la nivel de filiala, sucursala sau alte sedii secundare definite de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
Daca dorim sa aplicam aceasta masura pentru angajatii unui punct de lucru, majoritatea acestora detinand functia de muncitor necalificat (932904, 932905), putem angaja in acelasi timp angajati care desfasoara activitati similare (poate chiar pe aceleasi coduri COR) la celelate puncte de lucru?
In cazul in care se doreste reducerea cu 50% a timpului de lucru prin raportare lunara, astfel incat 2 saptamani/luna sa se lucreze program normal de 8 ore, iar 2 saptamani sa nu se lucreze deloc - cum operam in Revisal la "Repartizare timp munca"?
De asemenea, in Revisal, in afara de modificarea "Tipului de norma", eventual "Repartizare timp munca", "Tip interval repartizare" si Timp munca, cu data producerii efectelor (si implicit la revenirea la pogramul intreg, revenirea la starea initiala a contractului de munca) mai trebuie operat ceva?”
Raspunsul specialistului:
Conform art. 1 alin. (1) din OUG 132/2020:
Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din
Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in conditiile legii, in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
Astfel cum se poate observa din aceasta prevedere legala rezulta ca reducerea timpului de lucru poate fi zilnica, saptamanala sau lunara. Rezulta ca angajatorul poate reduce timpul de lucru cu cel mult 50%:
- Zilnic, spre exemplu la 4 ore;
- Saptamanal, spre exemplu la 20 de ore/ saptamana;
- Lunar, spre exemplu la 80 de ore/luna.
In situatia in care salariatul lucreaza in fiecare saptamana dar nu in fiecare zi, reducerea timpului de lucru este saptamanala.
In situatia in care salariatul nu lucreaza in fiecare saptamana, reducerea timpului de lucru este lunara.
Daca salariatii lucreaza doua saptamani si doua saptamani sunt liberi, reducerea timpului de lucru este lunara.
In Revisal se va inregistra:
Repartizare timp de munca – inegal;
Timp interval repartizare – ore/luna;
Timp de munca – se mentioneaza numarul de ore lunar.
In ceea ce priveste posibilitatea de a angaja salariatii la alte puncte de lucru mentionam ca potrivit art. 1 alin. (9) din OUG 132/2020:
Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1) sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus, precum si subcontractarea de activitati desfasurate de salariatii al caror timp de munca a fost redus. Interdictia se raporteaza la nivel de filiala, sucursala sau alte sedii secundare definite de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, nu este permisa angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus nici la alte sedii secundare cum ar fi punctele de lucru.
Conform art.3 alin.(2) lit. h) si art. 4 din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor salariul de baza lunar brut se inregistreaza in Revisal. De asemenea, se inregistreaza in Revisal orice modificare a salariului de baza but in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
Avand in vedere prevederile legale enuntate reducerea salariului de baza proportional cu reducerea timpului de lucru se inregistreaza in Revisal.
Desi prevederile legale citate nu au fost modificate, conform interpretarii Inspectiei Muncii in Revisal in versiunea 6.0.8 nu se inregistreaza reducerea salariului de baza; se inregistreaza Tip norma – Norma intreaga conform OUG 132/2020.
Interpretarea Inspectiei Muncii poate fi citita la pagina 23 urmand
acest link.
In consecinta, in interpretarea data de Inspectia Muncii nu mai este necesar sa se efectueze o alta inregistrare decat cele mentionate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<