Procedura reducere timp de lucru in 2021 si modificare in ReviSal. Explicatiile specialistului

reducere timp lucrutimp munca revisalreducere timp munca revisalreducere lucru 2021
Procedura reducere timp de lucru in 2021 si modificare in ReviSal. Explicatiile specialistului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“O societate are mai multe puncte de lucru si doreste sa aplice pentru reducerea timpului de munca pana la 50% conform OUG 132/2020. Exista insa cateva neclaritati: - cf. OUG, la art. 1, alin. (9) se mentioneaza ca pe "perioada de aplicabilitate a acestei masuri sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus, precum si subcontractarea de activitati desfasurate de salariatii al caror timp de munca a fost redus. Interdictia se raporteaza la nivel de filiala, sucursala sau alte sedii secundare definite de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
Daca dorim sa aplicam aceasta masura pentru angajatii unui punct de lucru, majoritatea acestora detinand functia de muncitor necalificat (932904, 932905), putem angaja in acelasi timp angajati care desfasoara activitati similare (poate chiar pe aceleasi coduri COR) la celelate puncte de lucru? 
 
In cazul in care se doreste reducerea cu 50% a timpului de lucru prin raportare lunara, astfel incat 2 saptamani/luna sa se lucreze program normal de 8 ore, iar 2 saptamani sa nu se lucreze deloc - cum operam in Revisal la "Repartizare timp munca"?
 
De asemenea, in Revisal, in afara de modificarea "Tipului de norma", eventual "Repartizare timp munca", "Tip interval repartizare" si Timp munca, cu data producerii efectelor (si implicit la revenirea la pogramul intreg, revenirea la starea initiala a contractului de munca) mai trebuie operat ceva?”
 
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 1 alin. (1) din OUG 132/2020:
 
Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in conditiile legii, in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
 
Astfel cum se poate observa din aceasta prevedere legala rezulta ca reducerea timpului de lucru poate fi zilnica, saptamanala sau lunara. Rezulta ca angajatorul poate reduce timpul de lucru cu cel mult 50%:
 
- Zilnic, spre exemplu la 4 ore;
- Saptamanal, spre exemplu la 20 de ore/ saptamana;
- Lunar, spre exemplu la 80 de ore/luna.

In situatia in care salariatul lucreaza in fiecare saptamana dar nu in fiecare zi, reducerea timpului de lucru este saptamanala.
 
In situatia in care salariatul nu lucreaza in fiecare saptamana, reducerea timpului de lucru este lunara.
 
Daca salariatii lucreaza doua saptamani si doua saptamani sunt liberi, reducerea timpului de lucru este lunara.
In Revisal se va inregistra:
Repartizare timp de munca – inegal;
Timp interval repartizare – ore/luna;
Timp de munca – se mentioneaza numarul de ore lunar.
 
In ceea ce priveste posibilitatea de a angaja salariatii la alte puncte de lucru mentionam ca potrivit  art. 1 alin. (9) din OUG 132/2020:
 Pe perioada de aplicabilitate a masurii prevazute la alin. (1) sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus, precum si subcontractarea de activitati desfasurate de salariatii al caror timp de munca a fost redus. Interdictia se raporteaza la nivel de filiala, sucursala sau alte sedii secundare definite de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Prin urmare, nu este permisa angajarea de personal pentru prestarea unor activitati identice ori similare cu cele prestate de catre salariatii al caror timp de munca a fost redus nici la alte sedii secundare cum ar fi punctele de lucru.
 
Conform art.3 alin.(2) lit. h)  si art. 4 din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor salariul de baza lunar brut  se inregistreaza in Revisal. De asemenea, se inregistreaza in Revisal orice modificare  a salariului de baza but in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
 
Avand in vedere prevederile legale enuntate reducerea salariului de baza proportional cu reducerea timpului de lucru se inregistreaza in Revisal.
 
Desi prevederile legale citate nu au fost modificate, conform interpretarii Inspectiei Muncii in Revisal in  versiunea 6.0.8 nu se inregistreaza reducerea salariului de baza; se inregistreaza Tip norma – Norma intreaga conform OUG 132/2020.
 
Interpretarea Inspectiei Muncii poate fi citita la pagina 23 urmand acest link.
 
 
In consecinta, in interpretarea data de Inspectia Muncii nu mai este necesar sa se efectueze o alta inregistrare decat cele mentionate.
 
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro 

 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Declaratia 112: ce este si de cine trebuie completata?


? Ce s-a modificat concret?
? Care sunt aspectele care necesita atentie maxima?
? Ce neclaritati apar? Unde gresesc contribuabilii?
? Ce solutii aveti la dispozitie?

Aflati raspunsul la toate aceste intrebari in cadrul webinarului Declaratia 112. Venituri
impozabile si neimpozabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducere timp lucrutimp munca revisalreducere timp munca revisalreducere lucru 2021

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Procedura reducere timp de lucru in 2021 si modificare in ReviSal. Explicatiile specialistului Nota: 3.17 din 5 - 3 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Incetarea CIM din motive neimputabile salariatului da dreptul acestuia la indemnizatie de somajIntrebare: Salariatul care si-a incetat activitatea in baza art. 55 lit. b) din Codul muncii poate solicita ajutor de somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Diverse venituri. Declaratia 112Intrebare: Art. 76 ain 4 si 4 (1) prevede o lista de venituri printre care si - f) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare; - p) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]