In organizatie s-a produs un eveniment! Cui se comunica si cine se ocupa de cercetarea lui?

sanctiuniamenzicercetarea evenimentelorinspectia munciiincapacitate temporara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Riscati amenzi contraventionale de pana la 8.000 de lei daca nu respectati obligatiile legale privind comunicarea si cercetarea evenimentelor.

Trebuie sa va asigurati in primul rand ca, atunci cand se produce un eveniment, veti fi imediat instiintat de conducatorul locului de munca sau de orice alt angajat care are cunostinta despre producerea lui.

Definitii

Evenimentul este acel accident care a antrenat fie decesul, fie vatamari ale organismului, fiind produs in timpul procesului de munca ori in timpul indeplinirii indatoririlor de serviciu; situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate; incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.

Incidentul periculos este un eveniment precum explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfunctionalitatea unei activitati sau a unui echipament de munca sau/si din comportamentul neadecvat al factorului uman, eveniment care nu a afectat lucratorii, insa ar fi fost posibil sa aiba asemenea urmari si/sau a produs ori ar fi fost posibil sa produca pagube materiale.
---

Cui trebuie sa comunicati evenimentele?

In calitate de angajator, va revine obligatia de a comunica evenimentele dupa cum urmeaza:

a)    Inspectoratului Teritorial de Munca -  toate evenimentele;
b)    Asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare -  evenimentele urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c)    Organelor de urmarire penala, dupa caz.
Daca printre victimele evenimentului se afla si lucratori ai altor angajatori, veti comunica evenimentul respectiv si angajatorului acestora.

Suspiciunile de boala profesionala sau legata de profesiune, depistate cu ocazia prestatiilor medicale, vor fi semnalate autoritatilor de sanatate publica teritoriale de catre medicul de medicina muncii cu care va aflati in relatie contractuala.

Sanctiune

Nerespectarea obligatiei legale de a comunica evenimentele Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau asiguratorului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 de lei la 7.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (5) din Legea nr. 319/2006.

Care este scopul cercetarii evenimentelor si cine se ocupa cu realizarea acesteia?

Cercetarea evenimentelor se face imediat dupa comunicarea lor si are drept scop stabilirea urmatoarelor:
-     imprejurarile si cauzele care au condus la producerea evenimentelor;
-     reglementarile legale incalcate;
-     raspunderile si masurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimente similare;
-     determinarea caracterului accidentului.

Obligativitatea cercetarii evenimentelor este stabilita in functie de efectele pe care acestea le-au produs, astfel:

-     In cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca, cercetarea va fi efectuata de catre angajator;

Atentie!
Cercetarea nu va fi efectuata de angajator in cazurile in care victimele sunt cetateni straini sau cazurile in care printre victime se afla cetateni straini. in aceste cazuri, cercetarea se efectueaza de catre Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.

-     In cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidenta sau confirmata, deces, accident colectiv, incident periculos, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca lucratorilor la angajatorii persoane fizice, precum si in situatiile de persoane date disparute, cercetarea va fi efectuata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca;

-     In cazul evenimentelor deosebite care genereaza accidente colective, precum avariile sau exploziile, cercetarea va fi efectuata de catre Inspectia Muncii;

-     In cazul suspiciunilor de boala profesionala si de bolile legate de profesiune, cercetarea va fi efectuata de catre autoritatile de sanatate publica teritoriale.

Sanctiune

Nerespectarea obligatiei legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 de lei la 8.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (4) din Legea nr. 319/2006.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctiuniamenzicercetarea evenimentelorinspectia munciiincapacitate temporara

Data aparitiei: 15 Octombrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In organizatie s-a produs un eveniment! Cui se comunica si cine se ocupa de cercetarea lui? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]