Depozitul bancar este un instrument de economisire care castiga teren in randul institutiilor financiare. Constituirea unui astfel de depozit presupune depunerea unei sume de bani pentru o perioada determinata, care poate fi de cateva zile, luni sau ani.
Caracteristicile de baza ale unui depozit
Pentru a sti de ce sunt alese depozitele bancare ca forma de economisire, sa vedem mai intai cum functioneaza un depozit.
Perioada de maturitate a depozitului este stabilita in prealabil de catre beneficiarul resurselor financiare, iar institutia financiara ii ofera acestuia un mediu sigur de pastrare a banilor pentru perioada respectiva. In fiecare luna, beneficiarul depozitului bancar depune cate o suma de bani pentru care institutia financiara ii plateste o dobanda.
Conditiile minime de costituire a unui depozit sunt diferite de la o institutie la alta, printre acestea numarandu-se necesitatea depunerii unei sume minime, comisioanele percepute pentru operatiuni sau existenta unui cont curent la institutia respectiva. Insa, avantajele de baza ale unui depozit bancar includ si obtinerea unei dobanzi superioare celor caracteristice contului de economii.
Garantarea depozitelor bancare
Conform legislatiei in vigoare, depozitele bancare sunt garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), doar in limita a 100.000 euro.
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Legea 311/2015 este cea care reglementeaza termenii de garantare si obligatiile institutiilor financiare unde sunt utilizate astfel de instrumente.
Desi plafonul maxim de garantare este de 100.000 euro, in anii anteriori a fost observata o tendinta de crestere a valorii depozitelor bancare create, unele chiar depasind acest prag. In acest sens, statisticile FGDB au aratat faptul ca aproximativ 44.000 de persoane fizice au avut depozite mai mari decat limita garantata, la sfarsitul primului trimestru al anului 2020.
Depozitele bancare TBI
Atunci cand analizezi oferta institutiilor financiare de pe piata in privinta depozitelor bancare, caracteristicile oferite de fiecare in parte sunt decisive, mai ales cand vine vorba de comisioanele si taxele practicate.
La TBI Bank poti constitui depozite la termen online in lei. Depozitele online sunt usor de constituit si nu este nevoie sa te deplasezi la nicio sucursala pentru a semna documentele necesare. La depozitele in lei, beneficiezi de o dobanda fixa care difera in functie de perioada de maturitate a depozitului aleasa de catre solicitant. Pot fi constituite depozite pe 1, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 24 sau 36 de luni, iar intervalul dobanzii practicate incepe de la 2,75% pentru depozitul de o luna si ajunge la 5,50% la depozitul constituit pe o perioada de 36 de luni.
Depozitele bancare constituite la TBI Bank sunt asigurate de catre Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare din Bulgaria, in limita impusa de lege, anume 100.000 euro. Exista si anumite exceptii, in care sumele ce depasesc plafonul sunt garantate pentru 12 luni, insa in acest caz, se ia in calcul provenienta fondurilor care constituie depozitul.
Pentru a constitui online un depozit la TBI Bank, trebuie completat formularul si trimisa o fotografie a actului de identitate. Apoi, in maximum 24 de ore se primeste prin e-mail contul IBAN in care trebuie transferata suma de bani care va constitui depozitul la termen.
Comisioanele practicate sunt transparente. Nu se percep comisioane pentru administrare, pentru incasarea sumelor transferate de la alte institutii bancare si pentru retragerea in numerar sau prin intermediul transferului bancar a sumelor de bani din depozit.
Depozitul la termen poate fi inchis in orice moment, chiar si inaintea termenului de scadenta, banii putand fi retrasi prin intermediul transferului bancar sau in numerar de la agentiile institutiei. In cazul lichidarii inainte de termenul scadent, este aplicata valoarea dobanzii institutiei aferenta contului curent in ziua lichidarii. Valoarea se aplica pentru intreaga perioada de constituire a depozitului.
Atat depozitele in lei, cat si cele in valuta, pot fi o solutie practica si sigura de economisire.
Sursa foto: Shutterstock