Solutii practice de economisire - depozitele bancare

depozit bancargarantarea depozitelor bancarecaracteristici depozit bancar
Solutii practice de economisire - depozitele bancare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Depozitul bancar este un instrument de economisire care castiga teren in randul institutiilor financiare. Constituirea unui astfel de depozit presupune depunerea unei sume de bani pentru o perioada determinata, care poate fi de cateva zile, luni sau ani.


Caracteristicile de baza ale unui depozit


Pentru a sti de ce sunt alese depozitele bancare ca forma de economisire, sa vedem mai intai cum functioneaza un depozit.

Perioada de maturitate a depozitului este stabilita in prealabil de catre beneficiarul resurselor financiare, iar institutia financiara ii ofera acestuia un mediu sigur de pastrare a banilor pentru perioada respectiva. In fiecare luna, beneficiarul depozitului bancar depune cate o suma de bani pentru care institutia financiara ii plateste o dobanda.

Conditiile minime de costituire a unui depozit sunt diferite de la o institutie la alta, printre acestea numarandu-se necesitatea depunerii unei sume minime, comisioanele percepute pentru operatiuni sau existenta unui cont curent la institutia respectiva. Insa, avantajele de baza ale unui depozit bancar includ si obtinerea unei dobanzi superioare celor caracteristice contului de economii.

 

Garantarea depozitelor bancare


Conform legislatiei in vigoare, depozitele bancare sunt garantate de catre Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), doar in limita a 100.000 euro.

Legea 311/2015 este cea care reglementeaza termenii de garantare si obligatiile institutiilor financiare unde sunt utilizate astfel de instrumente.

Desi plafonul maxim de garantare este de 100.000 euro, in anii anteriori a fost observata o tendinta de crestere a valorii depozitelor bancare create, unele chiar depasind acest prag. In acest sens, statisticile FGDB au aratat faptul ca aproximativ 44.000 de persoane fizice au avut depozite mai mari decat limita garantata, la sfarsitul primului trimestru al anului 2020.

 

Depozitele bancare TBI


Atunci cand analizezi oferta institutiilor financiare de pe piata in privinta depozitelor bancare, caracteristicile oferite de fiecare in parte sunt decisive, mai ales cand vine vorba de comisioanele si taxele practicate.

La TBI Bank poti constitui depozite la termen online in lei. Depozitele online sunt usor de constituit si nu este nevoie sa te deplasezi la nicio sucursala pentru a semna documentele necesare. La depozitele in lei, beneficiezi de o dobanda fixa care difera in functie de perioada de maturitate a depozitului aleasa de catre solicitant. Pot fi constituite depozite pe 1, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 24 sau 36 de luni, iar intervalul dobanzii practicate incepe de la 2,75% pentru depozitul de o luna si ajunge la 5,50% la depozitul constituit pe o perioada de 36 de luni.

Depozitele bancare constituite la TBI Bank sunt asigurate de catre Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare din Bulgaria, in limita impusa de lege, anume 100.000 euro. Exista si anumite exceptii, in care sumele ce depasesc plafonul sunt garantate pentru 12 luni, insa in acest caz, se ia in calcul provenienta fondurilor care constituie depozitul.

Pentru a constitui online un depozit la TBI Bank, trebuie completat formularul si trimisa o fotografie a actului de identitate. Apoi, in maximum 24 de ore se primeste prin e-mail contul IBAN in care trebuie transferata suma de bani care va constitui depozitul la termen.

Comisioanele practicate sunt transparente. Nu se percep comisioane pentru administrare, pentru incasarea sumelor transferate de la alte institutii bancare si pentru retragerea in numerar sau prin intermediul transferului bancar a sumelor de bani din depozit.

Depozitul la termen poate fi inchis in orice moment, chiar si inaintea termenului de scadenta, banii putand fi retrasi prin intermediul transferului bancar sau in numerar de la agentiile institutiei. In cazul lichidarii inainte de termenul scadent, este aplicata valoarea dobanzii institutiei aferenta contului curent in ziua lichidarii. Valoarea se aplica pentru intreaga perioada de constituire a depozitului.

Atat depozitele in lei, cat si cele in valuta, pot fi o solutie practica si sigura de economisire.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
depozit bancargarantarea depozitelor bancarecaracteristici depozit bancar

Data aparitiei: 31 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Solutii practice de economisire - depozitele bancare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]