Intrebare: In situatia in care o salariata aflata in concediu crestere copil de pana la 1 an solicita reintoarcerea la locul de munca mai devreme, inaintea implinirii termenului, angajatorul ii poate refuza cererea?
Raspuns: Conform dispozitiilor art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2011 persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
Cu alte cuvinte, concediul crestere copil reprezinta un drept al salariatei / salariatului, si nu o obligatie legala. Persoana aflata in concediu crestere copil este care, pe durata lui, poate renunta la acest beneficiu acordat conform legii, respectiv la incetarea suspendarii CIM pentru cresterea copilului, inainte de expirarea perioadei, conform termenului inscris in decizia de suspendare.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Asadar, angajatorul nu poate respinfe solicitarea salariatei de a reveni din concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an inainte de expirarea duratei acestuia conform deciziei de suspendare.