Intrebare:
Conform ultimelor modificari aduse codului fiscal, ce contributii
sociale are de platit o asociatie non-profit care plateste o
indemnizatie de conducere unui pensionar si ce contributii are de
platit, separat, presedintele asociatiei? Se platesc obligatoriu CAS,
CASS, somaj, impozit si celelalte contributii sociale?"
Raspuns:
Conform Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cat si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din ordonanta de urgenta.
Insa, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiilor din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial, considerate asimilate salariilor.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributia la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza in baza prevederilor art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, potrivit carora, contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit.
Organizatia fara scop patrimonial datoreaza contributia angajatorului (5,2%) intrucat veniturile respective sunt asimilate salariului din punctul de vedere al legislatiei fiscale si intra in fondul de salarii realizat, conform art. 258 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 si art. 3 din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 617/2007.
In ceea ce priveste contributia la asigurarile sociale, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2008, reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, reprezentantii si membrii in consiliile de administratie, in comitetele de directie, in comisiile de cenzori sau in orice alte comisii, comitete sau organisme, pentru veniturile realizate in aceasta calitate, vor trebui sa declare unitatii de la care le obtin daca, in acelasi timp, se afla in una din situatiile de la art.5 alin.(1) pct.I sau II din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare (contract individual de munca, functionar public, persoana aleasa in functii elective, persoana numita in cadrul activitatii executive, legislative sau judecatoresti ori membru cooperator).
Daca aceste persoane se afla, in acelasi timp si intr-una din situatiile de la art.5 alin.(1) pct.I sau II din Legea nr.19/2000, asupra veniturilor realizate de acestea in temeiul calitatilor mentionate, se datoreaza atat contributia individuala de asigurari sociale cat si contributia angajatorului la bugetul asigurarilor sociale de stat.