Asigurarea internationala de sanatate, deductibila fiscal in limita a 400 de euro/an
Importanta unei asigurari de sanatate oferite de angajator este justificata si de cresterea anuntata a costurilor medicale din ultimii ani doar in 2017, PWC a estimat ca rata de crestere a costurilor este de 6,5%.
Importanta asigurarii medicale este datorata si beneficiilor extinse ale planurilor...mai multe despre asigurarile medicale >>>
"Care este regimul fiscal al cheltuielilor cu asigurarile de calatorie ale administatorului si/sau salariatilor? Sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil? Sunt asimilate veniturilor din salarii si impozitate ca atare?", intreba cineva pe PortalCodulMuncii.ro.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Conform art. 76 alin. (3) lit. g) din Codul fiscal, „primele de asigurare, precum si cu serviciile medicale furnizate sub forma de abonament platite de catre suportator pentru angajatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii si asimilate salariilor, la momentul platii acestora, altele decat cele obligatorii si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la alin. (4) lit. t)” reprezinta avantaje impozabile supuse impozitului pe salarii.
In aceasta situatie, consideram ca trebuie analizat caracterul obligatoriu al unor astfel de cheltuieli privind asigurarea pe timpul calatoriei, respectiv asigurarea medicală, in cazul in care asistenta medicala pentru aceste persoane nu este prevazuta de regulamentele europene sau de un acord bilateral in vigoare incheiat de Romania.
ATENTIE!
Astfel, in situatiile in care angajatorul este obligat sa angajeze astfel de cheltuieli pe perioada calatoriei (de exemplu in unele tari non UE în care nu este acceptat CEASS), ele urmeaza sa fie considerate obligatorii, sumele respective reprezentand venituri neimpozabile la nivelul salariatului.
In ceea ce priveste deductibilitatea la calculul impozitului pe profit, cheltuielile respective vor reprezenta cheltuieli DEDUCTIBILE potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, indiferent de tratamentul fiscal la nivelul persoanei fizice.
Sursa: PortalCodulMuncii