legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Studiu de caz: Suspendarea CIM pe durata cercetarii disciplinare

15 Iunie 2012
15 Iunie 2012
CIMsuspendarecercetare disciplinaraCodul munciiabsente nemotivatesanctiuni disciplinare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: Unui salariat care nu s-a mai prezentat la serviciu din data de 28.05.2012 i s-a intocmit un referat de catre seful direct, ulterior a fost demarata procedura de cercetare disciplinara. Sedinta de cercetare disciplinara este fixata in 15.06.2012. Angajatorul, in acest caz, are obligatia de a suspenda contractul salariatului pe toata perioada cercetarii disciplinare? Pe foaia de prezenta este pontat pentru tot acest timp ca fiind absent nemotivat.
 
Raspuns: Potrivit art. 247 alin. 1 din Codului muncii republicat angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara. Sanctiunea disciplinara insa, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa fara o cercetare prealabila, asa cum prevede art. 251 alin. (1) din Codul muncii republicat. In caz contrar, sanctiunea va fi lovita de nulitate absoluta.
 
Art. 52 alin. (1) litera a) din Codul muncii republicat prevede posibilitatea suspendarii contractului individual de munca al salaraitului, din initiativa angajatorului,  pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii. Angajatorul poate suspenda contractul de munca al salariatului pe durata cercetarii disciplinare pentru absenta de la locul de munca, in raport cu gravitatea faptei savarsite, fara a scapa din vedere imprejurarile in care a fost savarsita fapta, gradul de vinovatie a salaraitului, consecintele abaterii disciplinare, comportarea generala in serviciu a salariatului si, nu in ultimul rand, eventualele sanctiuni disciplinare pe care salariatul le-a primit anterior, daca este cazul
 
Potrivit dispozitiilor art. 49 alin. (2) din Codul muncii, suspendarea (CIM) contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si implicit a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
 
Daca salariatul nu se prezinta la lucru pe parcursul acestor zile si nu face dovada existentei unei cauze obiective, intemeiate, care i-ar putea motiva absenta, salariatul poate fi considerat absent nemotivat.
NOUTATI din Legislatia muncii

TIPARIT: Codul muncii - republicat si actualizat la zi!


Usor de citit, de inteles, de asimilat!

Intrati chiar acum in posesia lucrarii  “Codul muncii - republicat si actualizat la zi” in  format tiparit!
 
Eficienta muncii dvs. va creste, fara discutie, si va veti intari astfel in firma imaginea de profesionist desavarsit, care tine in mana resursele umane ale companiei (adica partea cea mai importanta) si care are intotdeauna raspunsul corect pentru orice problema.

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]