Criza datoriilor din Europa a inceput sa ii afecteze pe unii exportatori chinezi, iar agravarea situatiei ar putea sa puna in pericol milioane de locuri de munca din China, potrivit unor sefi de companii si analisti.
Comenzile primite, de exemplu, de un producator de curele din estul Chinei au scazut cu 50% intr-un an, a declarat Wu Wenlong, directorul de vanzari al companiei Zhejiang L.F. Gifts and Decoration.
Compania producatoare de curele si centuri de siguranta pentru vehicule nu a recurs deocamdata la concedieri, dar Wu nu este optimist. "Este improbabil ca pietele externe sa se redreseze imediat, vor avea nevoie de cel putin doi ani", a estimat Wu. Activitatile industriei prelucratoare din China au inceput sa scada in aceasta vara, in timp ce criza datoriilor din zona euro se agraveaza.
Uniunea Europeana este principala destinatie a exporturilor chinezesti in valoare de circa 380 miliarde de dolari pe an, iar scaderea acestora ar costa scump China, potrivit analistilor. "Agravarea crizei datoriilor din zona euro va fi o nenorocire pentru China din mai multe motive", a declarat Eswar Prasad, profesor la Cornell University din New York si fost sef al departamentului pentru China al FMI. El a mentionat drept factori negativi aprecierea dolarului, care ar frana importurile europene, precum si efectele in cascada asupra increderii de pe pietele financiare si din alte economii avansate, cu repercusiuni asupra cererii de produse din China.
Acest punct de vedere este sustinut si de Ren Xianfang, analist la institutul IHS Global Insight in Beijing. "In cazul scaderii cererii in Europa, impactul va fi semnificativ, in conditiile in care UE atrage circa o cincime din exporturile Chinei", a spus analistul. Xianfang crede insa ca daca economia SUA va rezista, impactul nu va fi atat de mare ca in 2008.
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Tarile emergente, in special China, au contribuit puternic la redresarea economiei mondiale, dupa criza financiara din 2008.