Este demn de mentionat ca salariatul va beneficia de drepturile salariale prevazute de contractul individual de munca din care se scad impozitul pe venit si contributiile sociale conform prevederilor legale.
Dar are vreo legatura numarul de ore lucrate cu salariul de baza? Ce prevede legislatia? Iata ce se intreba cineva in cadrul
PortalCodulMuncii.ro:
"Solicit din partea dumneavoastra un raspuns URGENT, cu privire la:
- salariat incadrat cu salariul de baza lunar brut 1450 lei, Care este salariul net in cazul in care luna are 184 de ore si care este salariul net in cazul in care luna are 152 ore?
- salariat TESA cu un salariul de incadrare lunar brut de 3630 ( net 2500 lei). Care este salariul net in luna cu 184 ore , dar in luna cu 152 ore?" Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton: Vom specifica inca de la inceput ca salariul nu se modifica in functie de numarul zilelor lucratoare din luna.
Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
In contractul individual de munca se va stabili un salariu de baza, salariu care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara. Salariu de baza este un element fix al salariului ce nu variaza in functie de numarul zilelor lucratoare din luna.
In fiecare luna indiferent de numarul de ore/zile lucratoare salariatul beneficiaza de un salariu de baza brut de 1.450 lei/3.630 lei asupra caruia se calculeaza impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor din salarii.
Sursa:
PortalCodulMuncii
de
Mara DobrinRedactor - Legislatia Muncii si HR Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariul de bazacodul munciicim
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajutorul pentru nastere si contributia la pensia facultativa in perioada CCCIntrebare: Societate comerciala A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Locul de munca la sediul clientuluiIntrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<